Se fredagsdebatten på altaposten.no fredag klokka 10.00. I debatten spør vi om Alta kommune viser hjertevarme og gjør nok for å hjelpe folk i nød.

– Alle kan se at vi står overfor en humanitær krise, der folk lider og dør. Vi kan ikke vente med å hjelpe. Krisen er der nå, og nå må Alta vise hjerterom, argumenterte Venstres Trine Noodt, da hun varslet et forslag om at Alta kommune skal åpne dørene for 30 kvoteflyktninger fra Syria årlig, i tillegg til de 35 flyktningene som kommunestyret allerede har vedtatt å bosette for 2015.

Har hjerterom

Bare dager før markeringen av frigjøringen av Norge 8. mai 1945, måtte formannskapet ta stilling til om vi skal hjelpe der krigen raser med en brutalitet og dramatikk for sivilbefolkningen, som kanskje overgår det som ble opplevd mellom 1940 og 1945 her i nord. Venstre-representanten brukte framleggelsen av regnskapsrapporten for første kvartal til å fremme forslag i formannskapet om at Alta kommune skal åpne dørene for syriske flyktninger.

– Dette handler ikke om vi har råd eller om dette kan gå foran andre viktige oppgaver som må ivaretas. Vi har både hjerterom og handlingsrom til å doble antallet flyktninger. La det være beskjeden fra Alta kommune, slo Noodt fast.

Advarte mot moralisering

Trine Noodt viste til at det høyst sannsynlig er et flertall på Stortinget for at Norge skal ta i mot 10.000 flyktninger fra Syria, og at det fordrer at kommune-Norge stiller opp for flyktningene når de ankommer landet. Regjeringspartiene har så langt vist stor skepsis til forslaget om å bosette 10.000 syrere, og ikke minst har Frp og Siv Jensen  vært avvisende. I formannskapet kom skepsisen til regjeringspartiene ned på lokalt nivå.

– Jeg synes det er svært spesielt at Venstre setter fram forslag om å doble bosettingen av antall flyktninger som et benkeforslag, og det under en sak om en kvartals regnskapsrapport, klargjorde Ronny Berg, og advarte mot moraliseringen som han mente pågikk.

– Ingen er tjent med at vi gjør dette til en internt politikerkonkurranse om hvem som har mest hjerterom. Vi bosetter ganske mange flyktninger allerede og mitt poeng er at vi skal kunne ta vare på alle på en ordentlig måte. I dag ser vi at flyktninger i Alta som har fått oppholdstillatelse ønsker å bli i byen, og mitt spørsmål er hvorfor vi skal sende dem vekk for å ta i mot nye, påpeker Berg.

Dørene på gløtt

Da saken kom opp til votering valgte Ap og SV å sette fram et eget forslag der antallet nye flyktninger fra Syria ikke tallfestes, men hvor prinsippet om at Alta kommune skal ta i mot flere fastslås. Etter at Venstres forslag kun fikk Noodt og Arnt Ivar Pedersens stemmer, ble Ap/SV-forslaget vedtatt med seks mot de fem stemmene fra Høyre, Frp og Kystpartiet. I vedtaket fra Ap og SV blir det gjort klart at Staten må stille opp med integreringspenger dersom kommunen skal kunne ta i mot ekstra flyktninger

* Varaordfører Ronny Berg skal 11. mai i møte med kommunalminister Jan Tore Sanner og øvrige representanter for kommune-Norge. Tema for møtet er  hva regjeringen forventer av kommunene når det gjelder bosetting av syriske flyktninger og hva Staten kan stille opp med av finansiering.