I vårens utgave av sitt konjunkturbarometer konstaterer Sparebank 1 Nord-Norge at det ser lyst ut for Nord-Norges del.

For mens Norge sett under ett virker sterkt preget som følge av lav vekst i oljeindustrien, fremstår Nord-Norge som et vekstområde i den nasjonale økonomien, heter det i en melding fra banken.

Spådommen er en ventet nasjonal eksportvekst på en prosent, mens vekstanslaget for Nord-Norge er på hele syv prosent.

– Nord-Norge representerer en nasjonal vekstmulighet, sier konsernsjef Jan-Frode Janson i SpareBank 1 Nord-Norge.

– Utviklingen i verdensøkonomien skaper gode vilkår for vekst i Nord-Norge. Landsdelen eksporterer varer som verden ønsker å kjøpe og vi er mindre berørt av den negative utviklingen innenfor olje og gass. Kombinert med lav kronekurs gir dette svært gode vekstutsikter for eksporten i 2015, sier Jan-Frode Janson.

Banken tror også investeringsveksten vil være større i nord i 2015 sammenlignet med resten av landet.

– Store offentlige investeringer i infrastruktur og en relativ liten olje- og gassindustri i landsdelen gir høyere investeringsvekst i Nord-Norge enn i resten av landet. I kombinasjon med eksportveksten vil dette kunne gjøre Nord-Norge til en nasjonal motor for omstilling, sier Janson.

Men det er en hake. Skal vekstmulighetene omsettes til hard valuta må varene våre komme seg ut til verdensmarkedet. Infrastruktur blir nøkkelen for videre vekst i landsdelen, mener banken.

– Skal vi ta ut vekstpotensialet for nordnorske eksportbedrifter, må det investeres i transport. Her må vi som landsdel enes om en helhetlig plan for transportinvesteringer som møter behovene til næringslivet. De investeringene som gir størst effekt for næringslivet må prioriteres, sier Janson.