På landsmøtet til Frp sist helg fikk delegatene fra Finnmark muligheten til å signalisere rett til finansminister og Frp-leder Siv Jensen at regjeringen snarest bør hjelpe kommunene over kneika skattesvikten har skapt. Kommune-Norge har tapt milliarder gjennom lavere skatteinngang siden 2014.

– Vi var ikke alene om å signalisere behovet for mer penger til kommunene. For egen del har denne saken hatt svært høyt prioritet i våre tilbakemeldinger til regjeringen. Derfor var det svært gledelig at Siv responderte med en klar lovnad i sin landsmøtetale, sier Altas varaordfører Ronny Berg.

Får millioner i mai

Berg, som er leder av budsjettutvalget i Alta kommune, peker på at skattesvikten i norske kommuner har rammet Alta hardt som minsteinntektskommune som er får overføringer basert på skatteinngangen for landet. I 2014 var svikten for Alta kommune på 17,5 millioner kroner, og per i dag ser tallene ut til å bli over 11 millioner kroner for 2015. Tidligere har rødgrønne regjeringer kompensert for skattesvikten gjennom økte overføringer, men i 2014 måtte kommunene ta hele børen alene.

– Det ble ikke sagt konkret hvor mye av skattesvikten for 2015  som vil bli kompensert, men lovnadene fra finansministeren var at det kommer ekstra penger til kommunene i revidert nasjonalbudsjett 12. mai. For Alta vil det uansett bety millioner inn, og dermed at vi slipper tilsvarende kutt, påpeker varaordføreren, som håper å rykke opp som ordfører i Alta etter neste valg.

Øker aktiviteten

Delegatene fra Finnmark gleder seg over at revidert nasjonalbudsjett kommer med gladmelding for kommuneøkonomien, men jubler like mye over at det nå kommer endringer i forsvarspolitikken som vil styrke Finnmark. Det er signalisert en langt sterkere satsing i landets nordligste fylke, noe som betyr utbygging av infrastruktur både for HV, Garnisonen i Porsanger og Garnisonen i Sør-Varanger.

– Det er selvsagt først og fremst viktig for å kunne styrke forsvarsevnen, men vil også bety økt aktivitet i det sivile samfunn, påpeker Berg.

  • Les mer, blant annet om arbeidet med politireformen, i dagens papirutgave.