I helga gikk Barnas Finnmarksløp av stabelen i Jotka og for syv år gamle Elisabeth Kristensen ble helga preget av både glede og vemod. Pappa Steinar Kristensen har nemlig fått salg på hele hundespannet, og dermed ble det Elisabeths siste offisielle tur over vidda med de firbeinte kjæledeggene.

– Hun synes det er trist, men samtidig er det ingen som ikke er innviet i dette, som forstår hvor tidkrevende det er å ha et spann for å kunne konkurrere i det voksne Finnmarksløpet. Alt i livet ditt dreier seg om hundene, og det holder ikke med 14 hunder. Du må ha 25, presiserer Kristensen.

Alle er sure

Men han innrømmer at han har litt dårlig samvittighet for datteren, som i en alder av bare syv år, allerede viser fantastisk gode takter med tanke på å bli en veldig god kjører. I helga tok Elisabeth 2. plass i 4.spannsklassen, kun slått av June Mikkelsen.

– Samtidig er hun så ung at hun kan komme tilbake, og det er ikke sagt at vi ikke for alle fremtid ikke skal ha hunder. Men nå har jeg bestemt meg for å selge, sier Kristensen som for tiden er familiens minst populære skikkelse.

– Alle er sure på meg. Også Paul Tore (bror og handler red.anm).

– Kanskje han kunne overtatt?

– Ja, tro bare. Da hadde nok pipa fått en annen lyd, ler oppsitteren på Jotka.

Tøffe Simon Helge

En annen i familien som viste styrke i helga, var 12 år gamle Simon Helge Romsdal Hætta, som kjørte til seier i 6.spannsklassen.

– Han hadde også mine hunder, og han har trent i vinter, noe som ga resultater, sier onkel Steinar fornøyd. Alt i alt skryter han av en trivelig helg på fjellstua, der 11 unger og deres foreldre overnattet fra lørdag til søndag.

– Ungene sov på madrasser i kafeen, og styrte og raste hele natta. Foreldrene sov i hyttene og på rommene.

Selve løpet gikk fra Jotka fjellstue til Jiesjavvri og tilbake. Ved Jiesjavvre skulle barna snacke hundene og skifte sokker på en hund hver. Løypa var på 23 kilometer, og ble altså kjørt både lørdag og søndag.

Les mer om Barnas Finnmarksløp i papirutgaven av Altaposten tirsdag.

UPOPULÆR: Steinar Kristensen innrømmer at hele familien er sur på han etter at han besluttet å selge hundespannet.