– Det er veldig artig å studere her. Jeg er så positivt overraska over hvor godt studiet er lagt opp. Det er gruppesamlinger, og samlinger med hele klassen. Det gir en fin klassedynamikk, ikke de store forelesningene slik jeg trodde, forteller Åse Østvold.

Hun går 1. året på lærerutdanningen, og er både fornøyd og positivt overrasket. For hedmarkingen var det viktig å finne et studium i Finnmark. Hun har gått på Øytun og har hundekjøring som sin store lidenskap.

– Fem år er en stor investering, men det er lærer jeg har lyst å bli. Her i Finnmark trengs det både lærere og studenter, så hvorfor ikke? tenkte Åse Østvold.

Jubel og kake

Med 50 prosents økning til økonomistudiene, og 42 prosent økning på lærerutdanningen, er det stor grunn til jubel på Campus Alta. I dag ble det kakefest.

De to studieretningene skiller seg kraftig ut fra resten av tilbudene. Søkertallene viser nye trender i samfunnet; det er rekordhøy søkning til økonomistudiene, både siviløkonomstudiet og bachelor-utdanningen. Med nesten 700 1. prioritetssøkere til Handelshøyskolen, hvorav 200 ønsker å gå på campus, resten på nett og samling. Det er også høye søkertall til lærerutdanninga.

– Det er veldig hyggelige tall. Solid vekst på alle områder, massiv økning i campus-studenter, massiv økning i nettstudenter, sier assisterende instituttleder ved Handelshøyskolen, Jørund Greibrokk.

– Dette gir oss selvtillit, og ro på oss til å utvikle videre studier, og troen på at det vi gjør er riktig, sier han.

Lærerutdanninga

Det er 67 søkere med lærerutdanning i Alta som 1. prioritet. Til sammenligning er det i år 20 studenter som går 1. året.

– Vi er veldig glad for dette, siden det nasjonalt er nedgang i søkningen til 1-7-studiet. Derfor er dette ekstra gledelig. Nå skal de kvalitetssikres, og det er jo ikke sikkert alle disse begynner. Men vi får i hvert fall en klasse på over 30 studenter, sier Beate Sætveit, assisterende instituttleder på lærerutdanninga.

De fleste søkerne er fra Alta og Hammerfest. Men noen kommer sørfra, slik som Åse Østvold som startet i fjor høst. Hun anbefaler lærerutdanninga til andre.

Økonomi

Det er 50 prosent økning i søkningen til økonomi på Campus Alta som 1. prioritet, mens totalt 1.900 studenter har søkt økonomistudier i Alta på en eller annen prioritering. Også dette tallet er rekordhøyt. Dette er campus-studenter, det vil si de som vil følge studier på campus, og ikke som nettstudier.

– Da jeg begynte på studiet, skjønte jeg at dette var perfekt for meg, sier Anja Marie Henriksen Karlsen fra Kautokeino.

Hun er snart ferdig med tre år på bachelorutdanningen. Nå går turen sørover, mest sannsynlig til Bergen, hvor hun vil fortsette utdanninga.

– Miljøet her i Alta har vært ekstremt bra. Det er den største grunnen til at jeg har blitt her, sier hun.

– Jeg vil absolutt anbefale andre å ta dette studiet. Det har vært veldig bra, og så har vi hatt tett kontakt med næringslivet, som jeg synes er bra, forteller Grete Helland Sanda.

– Jeg tok utdanning sent, og var veldig målretta da jeg begynte. Jeg skjønte fort at dette var noe jeg ville jobbe med, forteller Christine Gamst Vitikka.

Både siviløkom- og bachelorutdanninga er svært populære. Så høye er søkertallene, at Handelshøyskolen må ansette flere.

– Nå kan vi styrke fagstaben, og om kort tid skal vi ansette en professor i 100 prosent-stilling, sier Greibrokk.

Se utvidet artikkel og tall for hvert enkelt studium i papiravisa.

KAKEFEST: Grete Helland Sanda, Håvard Erlandsen, Anja Marie Henriksen Karlsen og Christine Gamst Vitikka er veldig fornøyde økonomistudenter. I dag feiret de søkertallsrekordene sammen med assisterende instituttleder Jørund Greibrokk. Foto: Kita Eilertsen