Tirsdag kommer Ap-leder Jonas Gahr Støre til Alta. Da møtes lokale og sentrale politikere til debatt om framtidas nordområdepolitikk.

-  Jeg ser frem til å delta i debatten! At Jonas tar debatten om Nordområdene i Alta viser hans engasjement for landsdelen, sier Monica Nielsen i Alta Arbeiderparti, som også skal delta i debatten.

- Hva tenker du om nordområdepolitikken?

- Jeg mener Norge har mista farta i nord. Nå retter andre land blikket på nord. Det er vi som skal gå i front og vi som skal være ledende av utviklinga i nord, sier hun.

- Regjeringa privatiserings- og sentraliseringsiver bygger ned kunnskap og kompetanse i nord, og tar Nord-Norge i feil retning, synes hun.

- Hva synes du selv det er viktig å satse på?

- For Alta og Finnmark er det viktig å videreføre og vidreutvikle kunnskap, kompetanse, og gode fagmiljø. Det vil gi flere arbeidsplasser og bidra til at Alta og Finnmark er attraktivt. Vi må ta større del av verdiskapninga i nord, sier Nielsen.

Debatten

- Hva er de viktigste mulighetene og utfordringene vi står overfor i Nord?

- Hvordan sikrer vi en bred og helhetlig satsing på ressursene i Nord?

- Hva er neste kapittel i Nordområde-politikken?

Dette er spørsmål debattleder Christian Borch vil stille til Ap-leder Jonas Gahr Støre, Monica Nielsen og Ivar Pettersen (Alta Høyre). Også Bård Glad Pedersen, statssekretær Utenriksdepartementet og Sveinung Eikeland, viserektor UiT - Norges arktiske universitet deltar i debatten.

Det er Tankesmien Agenda og UiT - Norges arktiske universitet som inviterer til debattmøtet på Studenthuset City tirsdag ettermiddag.

Mange kaster lange blikk mot nord. Interessen for nordområdene er økende, og den videre utviklingen av dette strategisk viktige området er viktig for samfunnsutviklingen i et lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv. Gjennom flere møter og andre aktiviteter vil vi engasjere ulike miljøer i en bred og fremtidsrettet debatt om nordområdene.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen, klima og forvaltning og utvikling av naturressursene er viktige områder når framtidas nordområdepolitikk skal utvikles.