Et oppslag om det kommende sommerværet i VG i dag søndag, konkluderer avisen med at mens resten av verden må forberede seg på en mild vår og en het sommer, kan vi stort sett beholde klærne på: Det sørger rekordkalde Nord-Atlanteren.

Det er imidlertid bare det at VG har utgangspunktet sitt i sør. Hele artikkelen viser nemlig at vi i nord har all grunn til å tro på en fin sommer, i motsetning til Sør-Norge. Ikke minst vil vi få fin vår og forsommer. Alle værmodellene til forskerne konkluderer med varme i øst, og at vi nord vil nyte godt av dette. Så i nord, og kanskje spesielt i Finnmark, blir det muligheter å kaste klærne.

Kaldt i havet

Kartet du ser overfor, viser forventet temperatur i forhold til normalen. Den store, blå flekken viser et enormt havområde - Nord-Atlanteren - vest for oss. Og her har det vært stedvis rekordkaldt i vinter. Og denne kulden ser ut til å vedvare ut over våren og sommeren, påpeker VG og legger til at et sesongvarselet kommer fra Det europeiske værsenteret i Reading, like utenfor London. Varselet gjelder for april, mai og juni i år, og viser et meget sterkt varmesignal for Russland, Sverige og et mer moderat varmesignal for Norge. Men altså gode prognoser for oss i Finnmark.

Men varmen ser ikke ut til å nå Vestlandet, og i hvert fall ikke De britiske øyene og Island. Heller ikke vestlige Frankrike eller vestlige Spania og Portugal får del i den varme våren.

Hvorfor? Jo – det kan se ut som at det ligger et stort kjølig havområde i vest: Store deler av Nord-Atlanteren ventes å bli til dels svært kjølig.

Kjølig England

Et svært sammenfallende signal kommer fra amerikanske Weather Services International. Her ligger Russland, Øst-Europa og Nord-Scandinavia i varm sone – mens hele England, Skottland, Wales og Irland ligger i kjølig sone – også her sammen med Frankrike, Spania og Portugal.

– Signalet som gis i dette sesongvarselet fra Det europeiske værsenteret, er sterkt. Det angir høy sannsynlighet for at vi går mot en svært varm vår og sommer i de store jordbruksområdene i Øst-Europa og Russland. Det kan også se ut som om det kalde havet i Nord-Atlanteren på virker Vest-Europa, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til VG.

Omstridt Golfstrøm

Men hvorfor er Nord-Atlanteren kald? Dette er ikke noe kortvarig blaff: Det kraftige blå og kjølige signalet for et stort havområde i Nord-Atlanteren ligger også i sommersesong-varselet fra Det europeiske værsenteret.

– Vi har nye og riktignok omstridte teorier om at vi har en svekkelse av Golfstrømmen. Det knytter seg foreløpig noe usikkerhet til dette, fordi målingene er nokså nye og går ikke over mange tiår. Men det er registrert en svekkelse i systemet – noe som også er forenlig med hva klimamodellene våre har beregnet, sier klimaforsker og havstrøm-ekspert Tore Furevik, som er direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen.