I siste sekund ble terrasseleilighetsprosjektet til Alta Hybelbygg «reddet» i planutvalget mandag.

– Vi er svært godt fornøyd med behandlingen, både administrativt og politisk. Vi har holdt på helt siden 2011, men det har vært en prosess mot et best mulig forslag. Prosessen har vært det vi vil betegne som ryddig, sier Vidar Kristoffersen og Bengt Andersen, aksjonærene som eier prosjektet Alta Hybelbygg AS med en like stor eierandel hver.

Utenom planen

Samtidig var det ikke noen selvfølge at eiendomsutviklerne skulle få grønt lys for prosjektet, som legger opp til konsentrert boligbebyggelse i Bossekop med to terrasserte leilighetsbygg på fem etasjer og inntil 23 boenheter. Planadministrasjonen hadde sterke faglige advarsler mot prosjektet. I hovedsak var det tre ankepunkter administrasjonen hadde:

  • Det er presset inn for mange leiligheter på arealet.

  • Prosjektet er ikke godt nok tilpasset terrenget.

  • Prosjektet legger beslag på et grøntområde som ikke erstattes tilstrekkelig

Det siste pekte barn- og ungerepresentant Åse Kristin Abrahamsen på som svært uheldig. Abrahamsen etterlyste en mer konsekvent planoppfølging med tanke på interessene til barn og unge.

Stod og vippet

Det har det siste halve året utkrystallisert seg et flertall i planutvalget bestående av Ap, SV, Venstre og uavhengige Arnt Ivar Pedersen. I denne saken ble det tidlig klart at kun Ap og SV fra denne «blokken» ville følge administrasjonens innstilling med å si nei til prosjektet, da både Trine Noodt (V) og Arnt Ivar Pedersen argumenterte for prosjektet.

Dermed kunne Kristoffersen og Andersen roe ned, men ikke lenge. For Høyres to representanter, Laila Davidsen og Oddveig Hammari,i vektla begge administrasjonens ankepunkter i sin argumentasjon.

– Fortetting er både riktig og viktig i Alta tettsted, men jeg synes ikke fortettingen skal skje med store blokker inne på eksisterende boområder med småhusbebyggelse, klargjorde blant annet Hammari, mens Davidsen vedgikk at hun hadde sansen for administrasjonens vurdering når de hevdet at det var presset inn for mange leiligheter i prosjektet.

Uten Høyres to stemmer ville prosjektet blitt nedstemt 6-5, men i stedet rakk Høyre-representantene armene i været og sikret flertall 7-4.

Ikke hybler

– Det gjenstår noe planmessig og med praktisk tilrettelegging. Finansieringen er ingen problemer, men likevel er det ikke realistisk med byggestart før ved årsskiftet 2015/2016, forklarer eiendomsutviklerne Kristoffersen og Andersen.

Noe av det første de vil gjøre er å endre navnet på selskapet. Alta Hybelbygg AS blir skiftet ut med noe som er mer dekkende, og som vil lette markedsføringen av prosjektet.

– Det er ikke hybler vi snakker om, men fortsatt vil det være leiligheter i det nedre prissegmentet med en størrelse fra 50 til 90 kvm, påpeker Vidar Kristoffersen.

Utførende entreprenør vil være Byggmester Bengt Andersen AS, og terrasseprosjektet vil bli en viktig del av oppdragsporteføljen til bedriften de neste årene.

Stemmer blått?

Så godt fornøyd var entreprenør Andersen med flertallspolitikerne at han på strak arm overfor Altaposten lovte dem sin stemme ved neste valg.

– Jeg har ikke brukt stemmeseddelen, men til høsten skal også jeg stemme, proklamerte han.

Fra flere hold ble det antydet at Ap var preget av at gruppeleder og Monica Nielsen bor i nabolaget og er i familie med noen av de nærmeste naboene. Hun meldte seg inhabil.

– Det er en tullete påstand. Monica har opptrådt svært ryddig, også i den interne behandlingen.  Ap har vært opptatt av eksisterende bomiljø og at fortettingen med dette prosjektet ikke er i henhold til  de planer som er lagt. Hadde det vært et stort behov for fortetting, ville det vært et argument til å endre plansituasjonen, men situasjonen er stikk motsatt med veldig god tilgang på nye prosjekter i området, sier Steinar Karlstrøm (Ap) til Altaposten.

Slik tenker arktitekt Verte seg terrasselieligheterne i Moreneveien. Foto: Verte