Alta Hybelbygg AS ved VidarKristoffersen ønsker å bygge terrasseleiligheter mellom Moreneveien og Bossekopveien. Planforslaget legger opp til konsentrert boligbebyggelse med to terrasserte leilighetsbygg på fem etasjer og inntil 23 boenheter. Administrasjonen i Alta kommune har vært negative til utbyggingen hele veien, men i 2011 gikk Planutvalget mot administrasjonen og lot Kristoffersen gå videre med planene. Mandag skal saken opp i Planutvalget, men administrasjonen anbefaler Planutvalget å avvise planforslaget.

Anbefaler avvisning– Generelt vurderes det at utnyttelsesgraden er for høy og at bebyggelsen er for stor i forhold til tomtas størrelse. Den høye utnyttelsesgraden medfører dårlig tilpasning til terreng og omgivelsene, og det vil gå ut over bokvalitet for ny og eksisterende bebyggelse. Nå som planforslaget har kommet inn vurderer administrasjonen at et slikt fortettingsprosjekt vanskelig lar seg løse på en tilfredsstillende måte på denne tomten. Derfor anbefales det at Planutvalget avviser planforslaget og opprettholder området som et grøntareal. Dersom det likevel ønskes omregulert, anbefaler administrasjonen at man reduserer antall enheter (utnyttelsesgraden) betraktelig slik at bebyggelsen lettere kan tilpasses omgivelsene. I tillegg må det sikres god estetisk utforming og kvalitet, heter det i administrasjonens saksfremlegg.

– SkandaleEt knippe naboer i Moreneveien frykter for konsekvensene om Planutvalget også denne gangen går mot administrasjonens innstilling.– Det vil være en skandale om politikerne går mot administrasjonen her. Planforslaget er i strid med kommuneplanen på flere punkter og går også på tvers av faglige og politiske dokumenter angående fortetting og byggeskikk. Ikke minst inneholder ikke planforslaget akseptable løsninger når det gjelder trafikkforholdene i området, sier beboer Marit Bjerkeng.

Veien til de planlagte leilighetene er tenkt fra Bossekopveien, en vei som eksisterer i dag og som går på nedenfor Bjerkengs hus. Hun og mannen ga i 1988 areal til kommunen for at den nevnte veien skulle kunne bygges. – Forutsetningen var at det ikke skulle gå annen trafikk på denne veien enn til Moreneveien 31. Den gangen hadde kommunen trafikale innvendinger mot at huset skulle ha adkomst fra Bossekopveien. Og nå vil tiltakshaver legge trafikken fra 23 boenheter langs denne veien. Det sier seg selv at det er en dårlig løsning, mener Bjerkeng.

– For stort og ruvendeNaboene peker også på prosjektets størrelse.– Vi har ikke noe imot forandring og fortetting, det er en naturlig del av byens utvikling. Vi hadde ikke hatt noen problemer med rekkehus eller eneboliger, men det planlagte bygget er for stor og ruvende, og inneholder altfor mange boenheter til å passe inn i småhusbebyggelsen, sier Mette Flage Pettersen.

Vidar Kristoffersen mener det er vanskelig å ivaretas alle interesser.– Jeg skjønner jo at de ønsker å bo sentralt, men samtidig ha uteareal. Men vi bor jo i en by i utvikling, sier Kristoffersen og peker på at flere lignende prosjekt har blitt godkjent de siste årene, til tross for at det også der har vært protester fra naboene.– Vi har valgt terrasseleiligheter, nettopp fordi det ikke skal ruve i terrenget. Bygget blir for eksempel vesentlig lavere enn det i Tollveika, sier Kristoffersen.

– Flere positiveNår det gjelder de trafikale utfordringene noen av naboene peker på, sier Kristoffersen at Statens vegvesen har godkjent planene og han kan heller ikke skjønne hvorfor administrasjonen er så negativ.– De peker blant annet på at prosjektet ikke passer inn blant den øvrige småhusbebyggelsen. Men det skal bygges blokker på andre siden av veien og i tillegg har kommunen selv bygget en kloakkstasjon i området, og man kan vel ikke si at den passer inn blant den øvrige bebyggelsen, sier Kristoffersen, som lurer på om administrasjonen har satt seg ordentlig inn i saken.

– De sier at vi må beholde grøntarealene. Men hvilke grøntarealer skal man beholde? For området der en snakk om i denne saken, er ikke egnet til annet enn høymugler og lagring av snø, mener Kristoffersen og peker på at mange av naboene er positive til prosjektet.– Det er ikke slik at alle naboene er i mot dette. Mange er for og har sågar sagt at de ønsker å kjøpe leilighet om prosjektet noen gang blir en realitet, sier Kristoffersen.

TERASSELEILIGHETER: Slik ser Vidar Kristoffersen for seg at bygget kan bli seende ut. (Illustrasjon, Verte)