Det var mange glade fylkesopolitikere fra Alta etter onsdagens fylkestingsmøte, som først ble avsluttet langt på kveld. Aller gladest var Alta-ordfører Laila Davidsen som nærmest på egen hånd klarte å skape grunnlag for et enstemmig vedtak hvor penger til utfylling og forlengelse av rullebanen ved Alta Lufthavn ble prioritert. Fylkestingets prioriteringsliste vil være bestemmende for hvilke prosjekt regjeringen skal bruke 200 til 300 millioner kroner på i perioden 2016 til 2018.

Millionene som kommer Finnmark til gode skal bidra til å kompensere  for at differensiert arbeidsgiveravgift og ekstra gode vilkår for næringslivet i Nord-Norge måtte avvikles etter krav fra EU/EØS.

Før saken kom opp til behandling i fylkestinget hadde Alta-ordføreren gjort hjemmeleksa si grundig. Hun hadde skaffet anbefalinger fra selveste Norwgian-sjef Bjørn Kjos og statssekretær Tom Cato Karlsen i samferdselsdepartementet.

– Det var mange som virkelig stod på for at dette viktige prosjektet skulle bli prioritert. Likevel vil jeg gi hovedæren til Laila Davidsen som i denne saken har gjort en kjempejobb for Alta, ikke minst i Høyres gruppe, sier Venstres Trine Noodt.

Det var imidlertdi Venstre og Frp som først la fram forslag om å prioritere opp Alta Lufthavn blant støtteprosjektene. Fyllkesordfører Runar Sjåstad var også på talerstolen og uttrykte at han var positiv til å få rullebaneforlengelsen med blant de prioriterte prosjektene. Så fremmet Høyre, Senterpartiet og Ap et fellesforslag som hele fylkestinget samlet seg om.

– Får vi 20 millioner i denne omgang, noe som vil dekke opp de utgiftene Alta kommune har påtatt seg for den første utfylllingen, er jeg fornøyd, sa Davidsen til Altaposten tidligere på dagen.