Grete Alise Nilima Monsen inviterer til kvenske kulturdager. (Foto: Altaposten)

Grete Alise Nilima Monsen inviterer til kvenske kulturdager. Foto: Altaposten

Holder gudstjeneste med kvensk liturgi

Kvenene får også sin plass under Borealisfestivalen.

Hun er nokså stolt over det siste, nye tilskuddet til å ta vare på kvensk språk og kultur, Grete Alise Nilima Monsen, leder i Alta Kvenforening / Alattion Kvääniseura. Søndag, 8. mars har de for første gang kvensk gudstjeneste med kvensk liturgi.

– Vi har endelig fått liturgien på kvensk og femten kvenske salmer i den nyeste reviderte salmeboka som Kirken den Norske bruker. Dette er vi veldig stolte og glade for, sier Nilima Monsen.

Det er sjette gang Alta kvenforening arrangerer kvenske kulturdager under Borealisfestivalen.

– Det er tredje gang vi har gudstjeneste i Elvebakken kirke, og så har vi hatt gudstjeneste i Alta kirke en gang også, sier hun.

Prest er Svein Ludvig Larsen som har tjenestegjort i Varanger.

 – Selv om han er «søring» så har han gjort seg godt kjent med kvenene/finskættede og det kvenske/finske språket. Vi har likevel en tolk, Håkan Funch fra en av de de Læstadianske menighetene. Han er fra Pajala og er vant med Meän kieli/vårt språk som de kaller tornedalsfinsken på den svenske siden av Tornedalen, forteller hun.

– I fjor var det så artig at to læstadianske predikanter plutselig fant veien inn kirkedøra. Den ene var fra Karesuando og den andre fra Muonio og de sa under kirkekaffen at de ble kjempe overrasket da de kom inn; «Det var som å komme hjem», sa de. Det er veldig hyggelig for oss at de læstadianske vil komme til kvensk gudstjeneste. Tanken vår er jo å synliggjøre at kvenenes/finskættedes tro alltid har vært fremtredende. Velkommen skal alle være, sier Nilima Monsen.

Foredrag på Kvenfolkets dag

Utover uka blir det premiere på Wirkoladokumentaren «De som hopper før Wirkola», som blir vist aller først her i Alta. Senere kommer den på NRK1, på Kvenfolkets dag.  Anstein Mikkelsen fra Porsanger har laget filmen fra det kvenske miljøet. Denne gangen handler det mest om Wirkolaslektens forfedre og deres slit for å livberge seg. Kvenene hadde jo også sine egne utfordringer med sine kulturforskjeller og fornorskningspolitikken.

– Vi er stolt over at selveste Bjørn Wirkola kommer til Alta og skal overvære premieren. Dokumentarstemmen tilhører den kjente Arvid Petterson fra Porsanger, forteller hun.

Den 16. mars er det Kvenfolkets dag, som for første gang står i denoffisielle almanakken. Da arrangerer Alta kvenforening på Sisa-huset i Bossekop.

– Her ligger også Kvenstua, som vi er så stolte av. Der skal vi ha kvenkafe med foredrag av Kristian Johnsen. «Stedsnavn der tre folk møtes» omhandler betydningen av felles stedsnavn. Vi gleder oss veldig, og ønsker alle hjertelig velkommen til dette, sier Grete Alise Nilima Monsen.

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Krever betongdekke

Ødelagte bildekk er blant resultatene av manglende dekke på fiskerikaia i Storekorsnes.

– Distriktspolitisk gjøkunge!

– Umulig å tviholde på ett sykehus for Vest-Finnmark i Hammerfest.

Svidde av seks timer

Altaposten.no nede i seks timer.

– Endelig skjer det noe

En epoke er over for disse flotte gjenreisningshusene i Bukta.

Så rart å være edderkopp

Hvor er den på tur? Et lite sommermøte mellom Håkon og edderkoppen.

Fri til slutt

– Det slo det meg hvor liten frihet Latvia har opplevd gjennom århundrene.

Ingen overnatting i august

Restaureringsarbeidet på Halddetoppen pågår for fullt.

fotball

Kanonstart på høstsesongen

Alta IFs fotballherrer fortsatte der de slapp før ferien.

– Har du sett Bravo?

Den sorte, lille hunden har vært borte i to døgn.