Øvelsen Joint Viking har tatt i bruk en eiendom på Holmen, uten at eieren visste noe som helst.

– Vi har tatt kontakt med politiet for å få vite om Forsvaret kan ta seg til rette på privat eiendom, sier Harald Simensen, faren til eieren som er på ferie i Thailand. Han visste ingenting om at Forsvaret skulle ta i bruk eiendommen.

Det var i går kveld at en styrke med hemmelige soldater slo seg ned. Eieren varslet faren Harald på telefon, etter selv å ha blitt tipset om «invasjonen».

Tar seg til rette?

– Jeg var der i går kveld for å si hva jeg mente om saken. Jeg har da selv vært i Forsvaret, riktignok som menig soldat, og alminnelig folkeskikk må være gyldig også i dag, noe jeg har gitt Forsvaret i Lakselv beskjed om. De har to ganger ringt meg, men ikke gitt noen svar. De har reagert etter at jeg i morges gikk til politiet for å få vite med hvilken rett denne styrken har tatt seg til rette på eiendommen på Holmen, sier Harald Simensen.

Han understreker at han så langt ikke har anmeldt Forsvaret, fordi han avventer beskjed fra politiet om hva som er lov og ikke lov.

Rekvireringsmyndighet

Altaposten besøkte i formiddag den «hemmelige» styrken som skal øve med Joint Viking. Der fikk vi snakke med en av offiserene, Jens, som mente Forsvaret hadde alt på stell med hensyn til rekvirering av grunn til bruk for den leiren de nå har slått opp.

– Vi vil helst ikke at noe av vår leir blir fotografert, fordi vi har så mye utstyr som ikke skal identifiseres, sier Jens.

Vi ber han anvise hvor vi kan ta bilder, og får lov å fotografere noen lagstelt, ryggsekker og et par containerbiler. I resten av leiren befinner det seg beltevogner og snøscootere, alminnelige lagstelt, og utstyr som man med det blotte øyet kan konstatere at neppe er særlig hemmelig.

Har hatt dialog

– Det blir anledning til å ta flere og bedre bilder når øvelsen kommer i gang, sier den grønnkledte Jens, som ikke ønsker publisitet verken om styrken som er på privat eiendom på Holmen eller om navn på noen av de impliserte.

Hans nærmeste overordnede (uten navn) forteller til avisa at han mener Forsvaret har hatt dialog med grunneier og at alt skulle være i orden med leirslagningen.

Politioverbetjent Svein Tore Nilsen ved Alta lensmannskontor var i formiddag ikke orientert om saken.