Det kommer fram i Alta kommunes høringsinnspill til Finnmarkssykehusets strategiske utviklingsplan fram mot 2030.

Bred enighet

Høringsuttalelsen fra Alta kommune ble kun behandlet av formannskapet før den ble oversendt Finnmarkssykehuset for å rekke høringsfristen. Finnmarkssykehuset er samtidig gjort oppmerksom på at kommunestyret vil behandle utkastet til strategiplan på møte 10. mars.

– Jeg oppfatter at det er bred enighet i kommunestyret om målet om fullverdige helsetilbud i Alta, men at vi ikke har vært like samstemt når det gjelder veien mot målet. Klarer vi å samle oss om en enstemmig høringsuttalelse vil det helt gi oss større gjennomslagskraft, påpekte ordfører Laila Davidsen, før formannskapet satte seg ned for å behandle Finnmarkssykehusets strategiske utviklingsplan.

Nå gjenstår det å se om enigheten varer gjennom kommunestyrets behandling. Arbeiderpartiet er også krystallklar.

– Utkastet etterlater etter vårt syn et inntrykk av at noe av det viktigste med strategisk utviklingsplan, er å se til at nye Hammerfest sykehus blir  realisert uten vesentlige endringer i planene.  Etter at tjenestetilbudet er etablert blant annet i Alta. er det er helt nødvendig at nye sykehuslokaler i Hammerfest nedskaleres til hva det det faktisk er behov for. Strategidokumentet tar ikke hensyn til at pasienttilgangen til Hammerfest sykehus er vesentlig redusert, og blir ytterligere redusert når  flere tilbud blir opprettet lokalt, nær pasientene, sier gruppeleder for Ap, Monica Nielsen.

Krever sykehusstatus

Nielsen forteller at før høringen ble lagt fram for politisk behandling, har hennes parti jobbet intenst med å analysere konsekvensene av strategidokumentet. Partiets helseutvalg, under ledelse av lege Olav Gunnar Ballo, har vært arkitekten for store deler av høringsinnspillet til Alta kommune.

– Helseutvalget har store fagkunnskaper og det er et naturlig redskap for Alta Ap. Vi vil ha helse som en av hovedsakene i valgkampen vi går inn i, og er på ingen måte fornøyd med tilbudet i Alta selv om vi har kommet et langt steg videre med den utbyggingen som nå er på gang. Det viktige er at utbyggingen ikke er et sluttpunkt, men at tilbudene skal bygges ut gradvis fram mot 2030.

– Et samlet politisk miljø i Alta krever nå sykehusstatus i Alta, og at et nytt Hammerfest sykehus nedskaleres. Slipper dere nå katta ut av sekken?

– Nei, det er ingen dramatikk i denne delen av høringsuttalelsen fra Alta kommune. Helse Nord har vedtatt at det skal bygges opp et omfattende tilbud i Alta, og helsemyndighetene kaller selv dette for Alta Nærsykehus. For å få en mest mulig hensiktsmessig og fleksibel organisering foreslår vi at det skal være tre klinikker i Finnmark; Alta, Hammerfest og Kirkenes. Etter våre mening bør benevnelsen nærsykehus og lokalsykehus kuttes og alle klinikkene kalles for sykehus, påpeker Nielsen.

Ubalansert

Høringsuttalelsen retter kritikk mot Finnmarkssykehuset for dårlig balanse i utkastet. Det sies med rene ord at Alta kommune kunne  ønske seg en langt bedre balanse mellom fokus  på Hammerfest sykehus og øvrige tilbud, spesielt Kirkenes sykehus og spesialisthelsetjenestene i Alta.

Her er Alta-politikernes enkeltkrav:

  • Alta kommune mener at røntgentjenestene ved Alta helsesenter må gjøres tilgjengelig for befolkningen fra 08 om morgenen til 23 om kvelden i uken, og i hvert fall fra 10 til 18 i helgene.

  • Alta kommune mener at det bør etableres CT-utstyr i Alta fra 2016, slik at diagnostikk av slagpasienter kan skje lokalt, og unødig tidsspille ved reise til sykehus kan unngås for pasienter som trenger rask CT-diagnostikk.

  • Alta kommune ønsker å etablere nye spesialisthjemler der dette er faglig hensiktsmessig og forsvarlig. Stillinger i Finnmark innen fagområder som øye, øre-nese-hals, hud, revmatologi og ortopedi bør utlyses i Alta, men slik at tjenestene gjøres tilgjengelig for innbyggerne i hele fylket.

  • For å styrke fødetilbudet i Alta ytterligere bør det etableres flere gynekologhjemler, pluss stilling for barnelege lokalisert til Alta.