Altaposten kunne i januar melde at utbyggingen av Alta videregående skole stod i fare for å bli utsatt med ett år etter at det kom fram at området ikke var ferdig regulert, og at utbyggingen normalt ville utløse krav om ny reguleringsplan.

– Jeg kan bekrefte at det nå går ut vedtak om at Finnmark fylkeskommune får dispensasjon fra kravet om ny reguleringsplan. Vedtaket er gjort etter at saken har vært ute på høring, og ingen av de fire høringsuttalelsene  hadde vesentlige innvendinger i forhold til byggeprosjektet, sier fagansvarlig for arealplanarbeidet i Alta kommune, Hallgeir Strifeldt.

Gledelig nyhet– Det var dette vi håpet på, men det er fint å få en endelig bekreftelse. Vi har ikke mottatt vedtaket fra Alta kommune, men det er en viktig byggestein i prosjektet som  som nå  faller på plass, sier prosjektleder i Finnmark fylkeskommune, Hjalmar Steinnes, til Altaposten.

Da vi snakket med han og fylkeskommunen i januar, skulle de normalt ha vært klar til å sende ut prosjektet på totalanbud. Da det kom fram at området ikke var regulert, begynte tidsplanen for utbyggingen å vakle. En prosess for en ny reguleringsplan ble antydet å gå over et helt år, og målet om byggestart i 2015 syntes langt unna.

Fra Alta kommunes side ble raskt slått fast at reguleringsplanen var utbygger Finnmark fylkeskommunes ansvar. Ordfører Laila Davidsen, med både opposisjon og posisjon i ryggen, ga klare signal til administrasjonen om at Alta kommune skulle gjøre det som var mulig for at plankravet ikke skulle skape forsinkelse.

– Vi snudde oss raskt rundt og har gjort alt som står i vår makt for å få utbyggingen på skinner. Nå er det opp til fylkeskommunen å bygge slik at det blir nok elevplasser i Alta, påpeker Davidsen.

På planavdelingen medgir de at dispensasjonen langt fra var noen selvfølge, politisk velvilje eller ikke.

– Hadde sektormyndigheter eller andre kommet inn med omfattende og alvorlige innsigelser, ville det ikke vært mulig å dispensere fra kravet om reguleringsplan, slår Strifeldt fast.

Snart ut på anbudProsjektleder Hjalmar Steinnes bedyrer at rotet rundt mangelfull regulering ikke ser ut til å forsinke prosjektet. Med dispensasjonen klar kan prosjektet snart sendes ut på anbud.

– Vi skal ha et siste møte i Alta med brukerne og driftsavdelingen ved skolen 9. mars for å kvalitetssikre løsningene som er valgt. Kommer det ikke opp store mangler her, vil prosjektet umiddelbart legges ut som anbud, forklarer prosjektlederen, og gir et bilde på størrelsen på totalprosjektet:

– Utvidelsen av skolen blir et nybygg på drøyt 6000 m2 . Totalt har vi rundt 400 millioner kroner til nybygget, inklusiv et  tilskudd på 35 millioner kroner til Finnmarkshallen og ombygging av deler av eksisterende bygningsmasse på skolen. Totalanbudet på nybygget vil ventelig ligge mellom 200 og 250 millioner kroner.

Byggestart til sommerenSelv om totalentreprisen legges ut i mars og en entreprenør raskt blir valgt, er det ikke håp om byggestart før ettersommeren 2015. Årsaken er at anbudsvinneren har mye prosjekteringsjobb foran seg før spaden kan stikkes i jorda.

– Målet vårt er byggestart på sensommeren og at nybygget skal stå ferdig til skolestart 2017. Det skal vi klare, lover Hjalmar Steinnes.