Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) får kritikk fra Barentssekretariatet etter at hun overfor CNN onsdag hevdet at forholdet mellom Russland og Norge aldri kommer til å bli normalisert.

– Jeg advarer mot å tro at dette er noe som vil passere. Situasjonen er svært forandret. Det er ikke mulig å gå tilbake til en slags normal situasjon, fordi normalitet ikke eksisterer, uttalte hun i et intervju med CNN onsdag.

Uklokt

Seniorrådgiver Rune Rafaelsen i Barentssekretariatet mener forsvarsministerens uttalelse ikke var gjennomtenkt.

– Å si at dette er for evigheten, det mener jeg er en uklok uttalelse, sier Rafaelsen til iFinnmark.

Nødvendig jobb

Barentssekretariatets oppgave er blant annet å koordinere folk-til-folk-samarbeid over grensen. Dette er et arbeid som kan bedre forholdet mellom Norge og Russland, mener Rafaelsen. Han mener daglig, konkret arbeid innen kultur og næringsliv er nødvendig for å gjenoppbygge forholdet.

– For å si det tabloid: Vi har kun én reell utenrikspolitisk utfordring i Norge, og den er her i nord, sier Rafaelsen.

Situasjonen er endret

Torsdag kommenterte utenriksminister Børge Brende (H) Søreides uttalelser og sa det er opp til Russland å gjøre noe med situasjonen.

– Forholdet til Russland er endret. Det er det ingen tvil om. En forandring kan det først bli hvis Russland endrer kurs og etterlever FN-charteret og folkeretten, sa Brende til NTB. (©NTB)