I over en måned har daglig leder av driftsselskapet Finnmarkshallen, Tommy Hæggernæs, jobbet knallhard med å framskaffe dokumentasjon på at Finnmarkshallen ikke har noen konkurrenter, og at den ikke er i nærheten av å kunne rammes av ESAs regler om konkurransevridende, ulovlig offentlig støtte.

– Forleden fikk jeg fra fylkeskommunen en underskrevet leieavtale. 23. februar returnerte jeg avtalen med vår underskrift og trodde jeg alt var greit. Da følte jeg for å bevilge meg en liten konjakk. Dessverre kom det ny beskjed fra fylkeskommunen om at alle inngåtte avtaler var trukket tilbake på grunn av ny ESA-konklusjon; Finnmarkshallen skulle ha mottatt ulovlig og konkurransevridende økonomisk støtte, sier en lettere rystet hallsjef.

Kan bli stoppet Alta kommune og Finnmark fylkeskommune har over lengre tid arbeidet med en modell for finansiering og drift for å kunne oppgradere Finnmarkshallen. Det er blitt inngått en intensjons- og samarbeidsavtale for utbygging og leie av arealer i Finnmarkshallen mellom Alta kommune, fylkeskommunen og Finnmarkshallen driftsselskap AS. I denne avtalen er det skissert en ansvarsfordeling mellom partene, og en finansieringsmodell for henholdsvis oppføringen og driften av hallen. I tilknytning til denne avtalen, er det også utarbeidet en leieavtale hvor driftsselskapet og fylkeskommunen står som henholdsvis utleier og leietaker.

I forlengelsen av leieavtalen er det også inngått en brukeravtale som definerer omfanget av Alta videregående skoles rett til bruk, og som setter begrensninger for driftsselskapets adgang til å leie ut hallen til andre.

Finnmark fylkeskommune har i prosessen holdt fast at det ikke med sikkerhet kan utelukkes at leieavtale og investeringstilskudd vil utgjøre ulovlig offentlig støtte i strid med EØS-avtalen.  Dermed ble ESA bragt inn.

Kommuneadvokat i Alta, Torbjørn Saggau Holm, har på sin side ikke vært  i tvil om at finansieringen av hallen er innenfor regelverket til EU og EØS.

–  Leie og tilskudd til en idrettshall som drives i kommunalt og fylkeskommunalt samarbeid, hvor formålet er å gi barn og unge samt skoleelever på videregående, et idrettstilbud, og hvor tilbudet ikke er i konkurranse med andre virksomheter, vil i prinsippet ikke rammes av regelverket om ulovlig statsstøtte, påpeker Saggu Holm.

– Må ordnesFylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) sier til Altaposten at han er for EU, men mot norsk medlemsskap. I denne saken frykter han at det er EFTAs overvåkingsorgan, ESA, som har gått seg vill mellom paragrafer og en nordnorsk virkelighet.

– For det første må vi finne en løsning i denne saken. Det er både idretten i Alta og Finnmark tjent med. Fylkeskommunen ønsker selvsagt å være en bidragsyter til breddeidretten, men har helt klart en egeninteresse av å få bygd ut hallen. Løsningen vi er kommet fram til, er på ingen måte noen gavepakke til Alta kommune og Finnmarkshallen, sier Sjåstad.

Han forstår ikke at det snakkes om konkurransevridning.

– Hadde dette vært en lukrativ forretning hadde mange stått i kø for påta seg oppgaven. Det gjør det ikke og det handler kun om å finne løsninger for å få realisert og drevet anlegget.  Finnmarkshallen er et spleiselag som sikrer viktige samfunnstilbud.

Lav leieprisESA har bedt om dokumentasjon på fylkeskommunens leieavtaler med andre halleiere i Finnmark. I sum er leieavtalen i Alta størst, men dersom den brytes ned på leiepris per kvadratmeter blir den svært lav; 250 kr/kvm..

– Det får man knapt leid en kaldgarasje i Alta for. Fylkeskommunen tar selv 600 kr/kvm. når den selv er utleier, påpeker hallsjef Hæggernæs.

En av ankepunktene er at Finnmarkshallen er i konkurranse med andre utleiere, eksempelvis til dansegallaer og store arrangement, og kan gjennom store offentlige tilskudd utkonkurrere andre.

– Vi er vel den eneste i 20 mils omkrets som kan leie ut denne størrelsen lokaler. Vi har ingen konkurranse, påpeker hallsjefen i Alta.