– Det er svært beklagelig at i et samfunn hvor vi ynder å framstille oss som åpne og ha transparente beslutningsprosesser har Alta kommune fått et politisk flertall som synes det er mest bekvemmelig å ikke ha innsyn fra pressen. Ja, det var faktisk brukt som argument for å holde saken unntatt offentlighet, sier medlem av hovedutvalget for næring, drift og miljø, Otto Aas.

Det Kystpartiet, Høyre og Frp ønsket å begrense offentlighetens innsyn til var saksframlegget og behandlingen av deltakelsen på Barentshavkonferansen. Vedtaket, som ikke kan unntas offentlighet, forteller her at kommunen skal bruke en hel del penger  på å sende Rut Olsen (Kp), Ivar Pettersen (H) og Svein Berg (Frp) til Barentshavkonferansen. Leie av stand og deltakelse koster Alta kommune 18.000 kroner.

Vedtaket har en klausul; leie av stand forutsetter at lokalt næringsliv deltar på konferansen for egen regning med minimum fem deltakere. Bevilgningen dekkes over kraftfondet.

Brukte makta

Ifølge Otto Aas mente Ap, SV og Venstre at det var naturlig at også opposisjonen ble invitert med i den kommunale delegasjonen og foreslo en fordeling med to til posisjonen og én til opposisjonen. Flertallspartiene stod fast på at både leder Rut Olsen, nestleder Ivar Pettersen  og medlem Svein Berg skulle reise, og ville ikke ha med noen fra opposisjonen.

– Greit nok at de velger å bruke makta, men det som er ille er at en samtidig unntar saken fra offentlighet. Det ble ikke lagt fram en eneste fornuftig forklaring på hvorfor saken måtte unntas offentlighet, sier Otto Aas som satte fram forslag om å få åpet saken. Det ble stemt ned med fem mot fire stemmer.

– Svært underlig

Venstres Trine Noodt reagerer med både undring og sterk skepsis til behandlingen av saken. Hun er sterkt i tvil om det finnes et reelt lovmessig grunnlag for dette. Venstre vil derfor forfølge saken.

– Venstre er som parti sterk tilhenger av åpenhet og mer-offentlighet. I denne saken vises det til paragraf 13 i forvaltningsloven som omhandler forhold som er underlagt taushetsplikt. Slik jeg forstår forvaltningsloven er dette en paragraf for å beskytte enkeltpersoner og jeg kan ikke med min beste vilje se at det i denne saken er noen som bør vernes av taushetsplikt, påpeker Noodt og betegner behandlingen som svært underlig.

Anbefalt unntatt

Hovedutvalgsleder Rut Olsen ville første ikke si hva saken handler om, men løsner litt på sin selvpålagte taushet når hun hører at vedtaket er offentlig og kjent av Altaposten.

– Jeg beklager at jeg må være knapp i kommentarene, men jeg vil være på den sikre siden da saken er unntatt offentlighet.

– Hvorfor er den unntatt offentlighet og med hvilken paragraf er saken unntatt offentlighet?

– Dette vil jeg ta med administrasjonen først, men jeg kan si at så mye at det er administasjonen som har anbefalt at saken unntas offentlighet. Flertallet syntes at det var greit å følge dette rådet.

– Hvorfor ble kun politikere fra posisjonen sendt til Hammerfest?

– Det kan du si er en oppfølging av praksis fra da Ap og SV styrte Alta kommune. Vi ble aldri invitert til å dra på noen konferanser. Det var kun Ap som reiste. Barentshavkonferansen anser vi som svært viktig for Alta og næringslivet. Derfor har vi valgt å satse tungt i et samarbeid med lokalt næringsliv, klargjør Rut Olsen.