I en årsmøteuttalelse skriver Finnmark Frp at de går inn for å etablere ett politidistrikt for hele Finnmark, i forbindelse med de varslede strukturendringene som kommer med den forestående politireformen.

– Det er helt grunnleggende for politiets suksess at hver by og bygd har lokale politifolk som kjenner miljøet og som folk stoler på. Ved å ha store politidistrikter så frykter Finnmark FrP at nærpolitiet og lokalkunnskapen blir borte, skriver Finnmark Frp i uttalelsen.

Her legges det også vekt på det samiske:

– Det er spesielt viktig at det samiske språk og kultur blir forstått og ivaretatt gjennom politireformen. Ved å etablere Finnmark politidistrikt mener Finnmark FrP at dette vil bli godt ivaretatt.

– Finnmark FrP ser behovet for å ha et robust politi, med de gode resultater som både Øst- og Vestfinnmark politidistrikt leverer så trur Finnmark FrP at ved å slå sammen de to politidistriktene så vil politiet i Finnmark være et robust politi, og samtidig ivareta nærpoliti-tanken. Samtidig ønsker Finnmark FrP å poengtere at det er viktig at det tilføres ytterligere ressurser til Finnmark, slik at også Finnmark politidistrikt kan være klar til å møte de framtidige utfordringer politiet står overfor, heter det i uttalelsen.

– Ikke samefiendtlige

Fylkesleder Ronny Berg sier til Altaposten at det samiske elementet er viktig å løfte inn.

– Det er viktig å ivareta samisk språk og kultur, også når man snakker om strukturen på politiet vårt.

– Frp har gjennom tidene blitt pekt på som samefiendtlige. Hvordan passer uttalelsen deres sammen med dette?

– Vi er ikke samefiendtlige. Vi har foreslått å legge ned Sametinget, ja, men vi har aldri vært imot å utvikle samisk språk og kultur. Det er ikke slik at det å være imot sametinget er det samme som at man er imot alt som er samisk, tvert imot, sier Berg.

Han peker også på at utfordringene rundt grenseovergangen i Sør-Varanger fordrer et ekstra fokus fra politiet:

– Finnmark har en rekke utfordringer som man må svare på, og vi mener man gjør dette best ved å ha ett politidistrikt for hele fylket, sier Berg.

Støtte fra Sandberg

Partiets 1. nestleder Per Sandberg var til stede på årsmøtet. Ifølge fylkesleder Ronny Berg, som oversendte uttalelsen, lovte Sandberg å ta med seg uttalelsen videre til partiet sentralt.

– Vi er glade for at Per var her, og for at han tar med seg sørover de signalene og de forskjellige momentene som ble løftet inn i debatten.