Fylkesmannen i Finnmark gir nemlig Nordlys hotell fullt medhold i klagesaken. De mener vedtaket i kommunestyret er mangelfullt begrunnet og ber kommunen om å følge saksbehandlingsreglene.

Det betyr at saken kommer i retur til Alta kommunestyre, som to ganger har nektet å gi dispensasjon.

Heftig debatt

Saken framkalte temperatur og heftig debatt da Altaposten i høst kunne fortelle at hotelldrifta ble lagt ned og at eier Tor Arne Pettersen ønsket å leie ut lokalene til Hero Norge. Varaordfører Ronny Berg (Frp) stilte seg negativ til søknaden om dispensasjon og fryktet at etablering av asylmottak, moske og Sisa i Bossekop ville gi ghettolignende forhold. Mange av naboene stilte seg også kritisk til en slik løsning.

Det kom inn 11 merknader i høringsrunden, som i all hovedsak var negative til etableringen.

Administrasjonen i Alta kommune har hele veien stilt seg positiv til en reguleringsendring, mens flertallet av politikerne har satt seg på bakbeina. Planutvalget utsatte saken i påvente av en uttalelse fra politiet, mens flertallet i kommunestyret både i oktober og desember vendte tommelen ned. I vedtaket gikk det fram at kommunestyret ikke var negative til asylsøkere, men at man var kritisk til å sentralisere så mange mennesker på en plass.

Verken denne begrunnelsen, eller momentene om trafikkmessige forhold og poenget med at områdeplanen er under utarbeidelse, får gehør hos Fylkesmannen. De mener at begrunnelsen til Alta kommune ikke er relevant.

- Ethvert tiltak må vurderes ut fra den til enhver tid gjeldende regulering, påpeker Fylkesmannen, og mener samtidig at trafikkmessige utfordringer kan avbøtes med gjerde og beplantning.

Vilkårene for disp tilstede

Fylkesmannen mener at de to avgjørende vilkårene for dispensasjon er på plass. Det første er at lovens formål ikke blir «vesentlig tilsidesatt», og det andre er at fordelene med en dispensasjon er «klart større» enn ulempene etter en samlet vurdering.

Fylkesmannen er også krystallklar på at kommunestyrets vurderinger av desentralisert asyl-integrering ikke er relevant.

– Valget av struktur for bosettingen og driftsformen for selskapet, blir det opp til aktøren og UDI å avgjøre, heter det i brevet.

Hotelleier Tor Arne Pettersen ønsker ikke å kommentere Fylkesmannens vedtak.

Glad for utfallet

Administrerende direktør i Hero Norge, Tor Brekke, er glad for utfallet av klagesaken.

– Vi er glade for at Fylkesmannen bekrefter vår forståelse av saken. Kommunestyret i Alta har i to omganger valgt å se bort fra klare anbefalinger fra sin egen administrasjon og avslå dispensasjonssøknad fra Nordlys hotell. Også en politisk behandling må basere seg på lovverkets retningslinjer og i dette tilfellet har kommunestyret i Alta ikke behandlet saken korrekt, påpeker Brekke.

Han sier Hero har en konstruktiv dialog med Alta kommune og ser frem til en saklig og fornuftig ny behandling.

– Det kan bli aktuelt med nye informasjonsmøter for naboer og andre interesserte. Dette vil vi vurdere i samarbeid med politisk ledelse i kommunen, sier Brekke.