Det var Kronstadposten som fredag fortealte at det pågikk en redningsaksjon i Rømingebergan mellom Borras og Lathari. Da tydet alt på at det ville være mulig å berge ut den to år gamle Akilles som hadde sittet innesteng nær en uke inne ifjellet. Men da redningsmannskapet traff med borehull to dermed skapte fri bane for at Akilles igjen kunne foreviges med eieren Søren Grankulla, var livet i ferd med å ebbe ut hos terrieren.

– Dessverre kom vi for sent. Livet stod ikke til å reddet, men både eieren og vi som har vært med på dette vet at alt ble gjort som kunne gjøres for å berge Akilles, sier Bjørn Ove Thomassen, en av mange frivillige som har brukt flere titalls timer på få ut Akilles.

Tungt dag

For eieren av Akilles, Søren Grankulla, har dagene etter at han startet ut på revejakt mandag vært fyllt av både oppturer og nedturer. Like før Akilles skulle reddes ut oppsummerte Grankulla det som hadde skjed overfor Altaposten på følgende vis:

– En trasig situasjon, og jeg håper at virkelig at dette skal ende lykkelig. Jeg er veldig glad i Akilles, og vi har brukt enormt med tid og ressurser på å få han ut. Uansett hvordan dette skulle dette ende god har jeg enormt mye  takke både enkeltmennesker og bedrifter i Alta som har stilt opp i aksjonen for  få Akilles fri. Hjelpsomheten og måten alel har stilt opp på er bare rett og slett fantastisk.

Det ikke Grankulla da var klar over var at alle som har bidratt, har gjort det uten å ta seg betalt. Det gjelder både bedrifer og enkeltpersoner.

– Ingen skal ha betalt. Her i Alta hjelper vi hverandre når noe slikt skjer, sier Bjørn Ove Thomassen.

Lurt av reven

Søren Grankulla er egentlig fra nordfinland, men har bodd i Alta snart ett år. Med seg fra Finland tok han både en spesiell og stor interesse for revejakt og hunden Akilles. Sistnevnte er spesialtrent for denne type jakt. Akilles er av rasen tysk jaktterier.

Det var mandag at Søren og Akilles hadde tatt turen til fjellområdet på østsiden av Altaelva for å se etter rev. Etter en tid fant Akilles sporene etter en rev og tok opp jakten sammen med eieren. Både rev og hund forsvant inn i en fjellsprekk og ble forte. En tid senere kom en reven ut, men ingen tegn til Akilles.

– Jeg viste jo at han var inne i fjellet, men sprekken var så smal der han hadde gått inn at jeg regnet med at han ikke klarte å komme seg ut. Selv måtte jeg returnere, men fikk med hjelp å dro opp igjen. Det har blitt enormt mange timer ved fjellet der Akilles var, forteller den finske revejegeren.

Ble filmet og matet

Noe av de første som ble gjort var å kontakte folk som hadde spesialkamera for å filme i rør og trange rom. Her var det flere aktører, blant dem firma Asbjørn Simensen.

– Vi har brukt to kamera, et litt mindre avansert og av billigtypen og et mer profesjonelt. Med å få inn kameraene har vi kunnet konstatere at Akilles ikke har sett skadet ut, og at han har tatt til seg føde og vann etter hvert som vi har fått brakt det inn til Akilles.

Ifølge GPS-sender som har vært montert på hunden har tilholdsstedet vært lokalisert fire meter inn i fjellet.

Det ble raskt konstatert at eneste måten å få Akilles ut var å få opp en borerigg til fjellet og bore en utgang. Det tok imidlertid tid før alle tillatelser var på plass. Alta kommune måtte gi dispensasjon for motorferdselsloven og Fefo måtte som grunneier gi grønt lys. Dermed kom ikke boringen i gang før fredag. Lørdag rundt middagstid, etter andre forsøk, ble det gjennomslag inn i hula der Akilles var. Da var hunden så svak at han ikke med egen hjelp maktet å benytte seg av utgangen, men etter en tid fikk redningsmannskapet Akilles ut.

FJELLOMRÅDE: Område der Akilles ble borte er mellom Transfarelv og Borras, innenfor den røde oppmerkingen. Redningsaksjonen måtte ha dispensasjon fra motorferdselsloven for å få kjørt inn boreriggen som banet fra vei for hunden. Foto: Altaposten

Utrolig takknemlig

Selv om ikke historien fikk den lykkelige slutten som både Søren og alle som har vært involvert i dramaet ønsket, er han svært glad for de uansett fikk Akilles ut, og at det ikke stod på vilje for å berge hunden.

– Jeg er utrolig glad for, og ikke minst imponert over, alle som har stilt opp. Det er bare å si tusen takk til Bjørn Ove Thomassen, Ruben Larsen, Oddbjørn Simensen, Geir Arne Nilsen og alle de andre i firmaene til Alta Graving og Transport, firma Roy Yngve Thomassen. Håper at jeg ikke har glemt noen i en stresset situasjon,  for alle som har vært med fortjener oppmerksomhet og stor takk.

INNESTENGT: Her ser vi Akilles filmet med spesialkamera der han er innestengt fire meter inn i fjellet. Foto: Asbjrørn Simensen AS