I den blåblå regjeringens første år ble det opprettet nesten 3.000 flere arbeidsplasser i staten.

Distriktene taper kampen om statens arbeidsplasser. Mens fire av ti nyansettelser skjer i Oslo, mister andre fylker ansatte.

– De største byene vinner konkurransen om de statlige arbeidsplassene. Det skyldes til en viss grad befolkningsutviklingen i sentrale strøk, som må følges opp med offentlige tjenester. Likevel er det grunn til bekymring. Veksten virker større enn befolkningsutviklingen skulle tilsi, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til Nationen.

Statistikken som avisa bringer til torgs viser at Oslo fikk 1300 nye statlige arbeidsplasser i 2014. Finnmark fikk bare 26.

Hun mener det svært viktig at arbeidsplasser fordeles jevnere over hele landet.

– Det er viktig med en velorganisert offentlig sektor i distriktene, blant annet for at det skal skapes nye arbeidsplasser og gjøres investeringer i det private næringslivet. I tillegg er det viktig for å bygge opp sterke fagmiljøer. Det har blant annet betydning for å øke bosettingen i flere deler av landet, sier Pedersen til Nationen.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) forklarer i et skriv til Stortinget at veksten i antallet statlige ansatte fra 2013 til 2014 skyldes i all hovedsak ansettelser i eksisterende virksomheter og ikke nyetableringer.

– Det betyr at selv om den relative veksten er noenlunde jevnt fordelt i landet, er den absolutte veksten større i Oslo og andre steder der konsentrasjonen av statlige arbeidsplasser er stor fra før, skriver Sanner.

– Det er viktig for oss å bremse utviklingen av nye arbeidsplasser i hovedstaden, og omorganisere veksten til andre steder i landet. Hvis man skal lokalisere nye arbeidsplasser i Oslo, må det være særdeles godt begrunnet. Primært skal de plasseres andre steder, sier statssekretær Jardar Jensen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet til Nationen.