I høst ble antall stillinger i Maze barnehage redusert fra tre fulltidsansatte, til to på fulltid, samt en halv stilling som skal steppe inn ved administrasjons- og planleggingstid.

Foreldrekontakt Mariann Sivertsen er ikke i tvil om at både voksne og barn merker nedbemanningen.

– Vi får ikke lengre den samme kontakten med personalet ved avlevering og henting. Barna får ikke heller den samme oppfølginga, mener Sivertsen.

Lunsjpause

Tobarnsmoren kan også fortelle om to episoder i høst hvor barn stakk av fra barnehagen.

– Ungene ble oppdaget av tilfeldig forbipasserende, mens de var på vei hjem til en av dem. Dette skjedde da det bare var to ansatte på jobb; den ene var til lunsj, mens den andre var ute med resten av barna, forteller Sivertsen, og legger til at Maze barnehage heller ikke er gjerdet inn.

Siden den gang er ti barn blitt til ni, da en familie sa opp plassen sin.

– De følte at de ikke fikk det de betalte for og at barnehagen i bygda var blitt en oppbevaringsplass, hevder Sivertsen.

Språkvansker

I Maze barnehage er det nå tre barn under tre år og seks eldre barn.

– Vi som er foreldre føler ikke at barna våre er trygge. Vi leverer dem med en klump i halsen, og vi er lettet når vi kan hente dem, poengterer Sivertsen.

Hun og ektemannens barn er to og fem år, og familien flyttet fra Tromsø til Maze i sommer. En av årsakene var at de ønsket at barna skulle lære seg samisk, men overgangen ble litt bråere enn de hadde tenkt.

– Femåringen snakket jo bare norsk og det er klart han trenger litt ekstra tid og oppfølging når mesteparten av kommunikasjonen i barnehagen foregår på samisk. Men vi har jo ingen andre alternativer, sukker Sivertsen som jobber i Maze, mens mannen pendler til Alta.

Foreldrekontakten presiserer at hun ikke er ute etter å kritisere personalet i barnehagen, fordi de gjør så godt de kan med ressursene de har.

– Men det har noe å si om man er en, to eller tre personer på jobb, påpeker hun.

Færre barn

Enhetsleder i kultur- og oppvekstenheten i Kautokeino kommune, Bodil Utsi Vars, kommer ikke til å øke stillingsprosenten i Maze barnehage.

– Antall barn i barnehagen er gått ned og det ventes at antallet blir enda lavere til høsten, sier Vars til den samisk avisa Avvir.

Vars vil derimot garantere at reduksjonen av ansatte ikke skal gå utover barnas sikkerhet.

– Barnehagen er drevet på lovlig vis. Vi må derfor se hvordan de ansatte er organisert internt og løse situasjonen slik at en ansatt aldri er alene med barna, melder enhetslederen.

UTRYGG: – Vi leverer ungene med en klump i halsen, forteller foreldrekontakt ved Maze barnehage, Mariann Sivertsen. Her med sønnen Lian Elander. Foto: Privat