Det bekrefter Vibeke Elvenes i Mattilsynet i Troms og Finnmark.

– Nøyaktig hvor stor økningen er har jeg ikke tall på, men på alle kontorer har antallet meldinger økt. Om det betyr at flere dyr lider eller at folk er blitt flinkere å varsle, er litt usikkert, sier Elvenes.

Til stor hjelp

Hun påpeker at det uansett er til stor hjelp for Matilsynet, som også har ansvaret for dyrervelferd, at de får slike meldinger.

– For at vi skal kunne gjøre jobben vår best mulig, er vi helt avhengig av at folk melder fra dersom de mistenker at dyr ikke har det bra. Da har vi et godt utgangspunkt for å gå inn med tiltak, sier veterinæren, som påpeker at Mattilsynet i det lengste lar varslere være anonyme om de ønsker.

Grav ned kadaveret

Elvenes sier at dersom man har skaffet seg et kjæledyr, som man ikke lenger vil eller kan ta seg av, kan man avlive dyret selv, eller ta det med til veterinær.

- Velger man å gjøre det selv, skal dette gjøres slik at dyret ikke lider unødig, sier hun.

- Hva med kadaveret?

- Kadaveret skal enten graves ned på egen eiendom, dette trenger man tillatelse for, eller man kan levere det til Vefas, der man har ordninger for dette. Velger man å avlive dyret hos veterinær, så har vi også systemer for dette.