15. desember ble Kent Valio tilbudt jobben som rådmann i Kautokeino kommune av et enstemmig kommunestyre. I helga tok han den endelige avgjørelsen, og 1. mai tar han løs på jobben.

– I går ga jeg beskjed om at jeg takket ja til jobben. Foreløpig har jeg fått mange positive kommentarer, gratulasjoner har kommet inn både via telefonen og via sosiale medier. Det er mange som har store forventninger, men til dem vil jeg si at jeg bare er én av over 300 personer som skal gjøre en best mulig jobb for kommunen vår, sier Valio.

Utfordrende

– Hva var årsaken til at du til slutt valgte å takke ja til jobben?

– For å bruke en klisjé så synes jeg det er motiverende å vite at kommunen har store utfordringer som jeg tror det er mulig å løse. For å bruke mindre klisjeer kan jeg si at jeg tror det er viktig for bygda og for kommunens framtid at man får orden på økonomi, sykefraværet, at man finner en løsning på kommunereformen og at man får sett på utfordringene i reindrifta. Alt dette er meget spennende, sier han.

I intervjuet med Altaposten lar ny-rådmannen det skinne gjennom at han har en aldri så liten hjertesak som også vil vies oppmerksomhet:

– Vi vet at Kautokeino kommune sammen med nabokommunen er spesielt viktig for det samiske språks framtid. Dette er de to eneste kommunene i hele verden hvor samisk språk er majoritetsspråket, det er et samfunn der du kan gå ut, snakke og gjøre deg forstått på samisk overfor hvem som helst. Det er en viktig kulturbærer, og den dagen vi kommer dit hen at vi må bruke norsk for å snakke om samisk kultur, ja da vil en viktig del av den samiske kulturen være borte.

Vil bidra

Selv om Valio foreløpig ikke har fått satt seg inn i detaljene, ser han for seg at det vil bli nok å ta fatt i etter 1. mai.

– Hvilken sak tror du vil kreve mest av oppmerksomheta di etter at du tar over?

– Det jeg trolig vil bli målt på er budsjettet, og om jeg klarer å følge opp langtidsplanen til kommunen. Utover det tror jeg også at jeg vil bruke tid på å se til hvordan kommuneadministrasjonen kan være en bidragsyter til økt aktivitet i kommunen. Herunder både å bidra til å beholde så vel som å skape nye arbeidsplasser.

Kritisk styrke

Som mangeårig journalist, vaktsjef og nyhetsredaktør i NRK Sapmi har Valio vært med på å sette et kritisk søkelys blant annet mot kommunen der han nå blir øverste leder. Ikke minst fikk de to dokumentarene han og NRK Brennpunkts Håkon Haugsbø lagde om overgrepssakene i Kautokeino i 2006 stor oppmerksomhet – for disse mottok Valio pris og heder fra Finnmark journalistlag.

– Du har hatt din andel av kritiske saker også mot Kautokeino, hvordan blir det å skulle lede kommunen?

– Jeg tror det å være kritisk journalist og det å jobbe i kommunen ikke står i motsetningsforhold til hverandre. Som kritisk journalist hadde jeg også et mål om å utvikle samfunnet i positiv retning, ved å sette søkelyset på det kritikkverdige eller negative. Jeg tror også at de fleste forstår at jeg som kritisk journalist hadde et mål om å forbedre samfunnet.

– Men når det er sagt vil jeg berømme politikerne og administrasjonen i Kautokeino kommune, for at de klarer å ha denne rolleforståelsen. De har forstått at en kritisk journalist har som rolle å trekke fram det negative, med mål om at det hele til syvende og sist skal bli bedre, avslutter Valio.