NAV Finnmark har laget en prognose for utviklingen i arbeidsmarkedet for 2015. I en pressemelding skriver de at det er vanskelig å si noe sikkert om ledighetsutviklingen kommende år.

- Det er utfordringer i norsk økonomi, og flere større næringsgrupper har bremset opp investeringer. Dersom denne utviklingen fortsetter, vil dette kunne få konsekvenser for ledigheten til neste år, også i Finnmark, skriver NAV Finnmark i pressemeldingen.

Holder seg stabil

Men tross dystre spådommer rundt neste års økonomi tror NAV Finnmark at sysselsettingen vil holde seg omtrent på samme nivå som i dag.

- Det er ikke forventet noen stor økning i arbeidsledigheten. Det vil likevel være variasjoner innenfor næringene, heter det i pressemeldingen.

Blant annet forventes det en nedgang i sysselsettingen innen varehandel og reparasjon av motorvogner, samt undervisning.

- Fylket preges også av usikkerhet når det gjelder gruvedriften og fall i mineralpriser, og stram kommuneøkonomi. Ringvirkningene av dette er det for tidlig å si noe om.

- Til gjengjeld forventes det økt sysselsetting innen bygge- og anleggsvirksomhet og innen transport og lagring, går det fram av pressemeldingen.

Stor tro blant innbyggerne

Hva angår deg og meg, så er vi ganske så optimistiske når det gjelder Finnmarks framtid, selv om dystre spådommer vil ha det til at økonomien er i ferd med å stagnere:

– Det er stor framtidstro i fylket. Det er mange prosjekter i ulike næringer på gang. Blant annet bygge- og anleggsprosjekt. Dette vil igjen gi ringvirkninger når det gjelder transport og lagring og hotell- og restaurantbransjen, sier Margit.

Stabilt for øyeblikket

NAV Finnmark melder at arbeidsmarkedet i skrivende stund holder seg stabilt sammenlignet med i fjor. 3,3 prosent av finnmarkingene – 1.309 personer – er registrert som helt arbeidsledige.

I landet for øvrig har det vært en liten økning, til 2,7 prosent (71.734 personer). Finnmark ligger dermed et stykke over landsgjennomsnittet.

Det per tiden 181 ledige stillinger å finne i fylket vårt.

- Det er flest ledige stillinger innenfor helse, pleie og omsorg, samt innenfor serviceyrker, sier avdelingsdirektør Eva Lill Johansen Margit i NAV Finnmark.