Handler kommunereformen i bunn og grunn mest om sammenslåing av kommuner? Det inntrykket har kommunepolitikerne i Kautokeino. Varaordfører Hans Isak Olsen fra Fastboendes liste synes det er upassende at posten fra Kautokeino skal stemples «9500 Alta».

– Jeg forstår at vi må samarbeide, men jeg er helt i mot en sammenslåing med andre kommuner. Jeg frykter at våre følelser og våre behov kommer til å havne i skuffa, vi må derfor kjempe mot dette. Jeg vil ha 9520 Kautokeino på brevene vi sender fra oss også i framtida, sa Olsen da saken ble behandlet i kommunestyret mandag.

Mer samepolitikk

Høyres Nils H. Henriksen tror kommunereformen fører til at kommunen blir slått sammen med andre.

– Vi vil ikke slås sammen med Alta, og heller ikke med Karasjok. De to store samiske kommunene bør skilles. Vi kan gå sammen med Hasvik, Nordreisa og Loppa, så kan Karasjok gå sammen mot Øst-Finnmark – og gjennomføre samisk språk og kulturpolitikk den veien. Da blir det flere samiske kommuner, der man kan gjennomføre samepolitikk, sa Henriksen.

Hans partifelle, Mikkel Isak Eira, sa han ikke forstår frykten for sammenslåing med Alta.

– For langt mellom

Ellen J. Sara Eira fra Samefolkets parti slo fast at Nordreisa har ønsket seg Alta.

– Jeg er derfor enig med Hans Isak Olsen i at man bør fatte vedtak om at man ikke ønsker å slå seg sammen med noen andre, men at man er med på en utredning, siden man er forpliktet til det, sa Eira.

Arbeiderpartiets Inger Marit Bongo ser liten grunn til at Kautokeino skal slå seg sammen med og ha samarbeid med Alta.

– Vi kan for eksempel ikke arrangere kommunestyremøter på samisk. Det er ingen vits i å slå sammen to kommuner hvor det er 13 mil mellom de to kommunesentrene. Og må vi først slås sammen med noen, bør det bli med Karasjok, sa Bongo.

Frykt for reindriftaAnders S. Buljo fra Flyttsamelista slår fast at folk flest ikke ønsker sammenslåing, og frykter at det går ut over reindrifta.

– Hva blir bedre, hva blir styrket, og får vi noe igjen for en sammenslåing, spurte Buljo.

Hans partifelle Hans Ole Eira sier seg enig med varaordføreren: Kommunen bør avvise sammenslåing. Samme standpunkt har Venstres Klemet Klemetsen.

– En alvorlig sak, vi er fortapt hvis vi slås sammen med Alta. De store vil få for stor makt og det samiske vil dø ut, advarte Klemetsen.