Høyres ordførerkandidat Ivar Pettersen og daglig leder i Polarlys Boligbyggelag Oddmund Eriksen er bygge strålende fornøyde med at kommunalminister Jan Tore Sanner tok seg tid å høre på næringslivet i Alta, og at han fulgte opp bønnen om mer smidighet i byggesaksbehandlingen.

– Regelendringene som nå kommer løser ikke alle problemer, men er skritt i riktig retning. Vi snakker om praktiske og konkrete endringer som vil oppleves som positive for boligutbyggerne, men kanskje enda viktigere, bidra til at prisen ut til etablerere senkes, er Eriksens tilbakemelding.

350.000 kr rimeligereSanner har to ganger det siste året møtt representanter for næringslivet i Alta, siste gang i høst da Alta Høyre hadde spesialinvitert utbyggerne i kommunen til å fortelle om sine opplevelser og erfaringer med dagens regelverk. Sanner dro tilbake til departementet, og har allerede fått gjennom endringer i plan- og bygningsloven som den daglige lederen i boligbyggelaget applauderer både på vegne av bransjen og de som skal inn i boligmarkedet. Selv om loven er vedtatt, er forskriften fortsatt ikke klar, den vil ventelig trå i kraft først 1. juli 2015.

Det er kravet om universell utforming som lempes på. I praksis er det regler som gjør at du kan bo i en bolig livet ut, også om du skulle få behov for bruk av rullestol. Kravene har økt antall kvadratmeter betydelig.

– Bygger vi nå en blokk med ti toromsleiligheter kan vi fravike kravet om universell utforming på fem av leilighetene. Det kan bety at antall kvadratmeter tas ned fra 50 til 40. Med en normal kvadratmeterpris på 35.000 kroner, vil det si at førstegangsetablerere uten spesielle behov kan få leiligheter som er 350.000 kroner rimeligere enn hva prisen ville vært med dagens regelverk. Det gir en lavere terskel inn i boligmarkedet, forklarer Eriksen.

SmidighetSjefen for Polarlys Boligbyggelag ser klare gevinster også i boligmarkedet i Finnmark, men tror at effekten kan bli enda større for utbyggerne i folkerike områder i sør som bygger enda større. Eriksen er ikke i tvil om at smidigheten vil bli godt mottatt både i bransjen, og ikke minst hos de som er satt til å forvalte regelverket i kommunene.

– Polarlys har siden 2006 overoppfylt energikrav og reglene for universell utforming, fordi det til syvende og sist har kommet framtidige boligeiere til gode. Det er fleksibilitet og smidighet vi etterlyser, og som endringen i plan- og bygningsloven nå bidrar til. Samtidig skulle vi ønske at den kommunale byggesaksbehandlingen i Alta kommune møtte oss med en klar ja-holdning og raskere tilbakemelding slik at vi som utbygger kan få den forutsigbarhet som er nødvendig for å kunne ha en jevn realisering av boligprosjekt, sier Eriksen.

– Sør-Varanger en drømDen forsiktige beskrivelsen av hvordan byggesaksbehandlingen i Alta kommune oppleves, kommer ikke fra hvem som helst. Eriksen og Polarlys Boligbyggelag, tidligere Alta Boligbyggelag, har nærmere 4000 medlemmer og 1400 boenheter. Boligbyggelaget renoverer og bygger nytt over hele fylket.

– Alta og andre lokalsamfunn i Finnmark er avhengig av aktivitet. Det er enormt viktig at kommunale byggesaksavdelinger ikke blir en bremse, klargjør Eriksen.

– Hvordan opplever Polarlys byggesaksbehandlingen i Alta kommune?

– Jeg vil egentlig svare på det med å trekke fram hva som er vår opplevelse av det samme i Sør-Varanger, hvor vi har hatt høy aktivitet. Å drive fram byggesaker der er rene kosen i forhold til i Alta kommune. Vi møter et kommunalt apparat og en byggesaksavdeling som er veldig løsningsorientert og serviceinnstilt. Det har gitt god glid i byggesakene, klargjør daglig leder i Polarlys Boligbyggelag.

Har tatt grepHøyres Ivar Pettersen forteller at det borgerlige styret har fulgt opp signalene fra næringslivet om en byggesaksavdeling hvor slett ikke alt fungerer.

– Forvaltningsrapporten som ble utarbeidet var klar på forbedringspunktene. Vi har fulgt opp med økte ressurser til byggesaksavdelingen, og forventer bedre resultater, sier Pettersen.