– Hei, Bjørn-Aksel, er du her igjen?

Når Rønqvist fra Alta henter bilutleiebiler sørpå, runder han bare hjørnet til skrankene for bilutleie på Gardermoen, og der er han på hils med alle. Kanskje ikke så rart. Bare i august 2012 hentet han for eksempel leiebiler sju ganger på en måned. Selv anslår Bjørn-Aksel at han har kjørt 850.000 kilometer i jobben med henting av leiebiler. Det blir rundt regnet 21 ganger rundt jorda.

I forrige uke var det avskjedsselskap for Rønqvist hos Alta Motor, der han har jobbet i 26 år. Nå slutter han for å stifte budbilfirma, så fortsatt skal det handle om bilkjøring for 44-åringen.

Artige episoder

Rolf Gunnar Pedersen, som er toppsjef hos Alta Motor AS, roste Bjørn Aksel for hans innsats hos bilforhandleren gjennom mer enn 26 år. De siste årene med ansvar for mange funksjoner knyttet til leiebilene i selskapet og med en merittliste som leiebilhenter som få kan matche.

– Når du nå har vært hos oss i mer enn 26 år, først på bensinstasjonen og seinere med oppgaver for bilutleieselskapet, så kan vi se tilbake på mange artige hendelser. Du har virkelig vært en fargeklatt, sa direktør Pedersen – og overrakte Bjørn-Aksel et gavekort.

Tok ferie på vei hjem

Historien om den gang Rønqvist hentet bil i Bergen vakte latter under avskjedsselskapet hos Alta Motor.

– Han dukket ikke opp, sier Asbjørn Henriksen, som måtte begynne og etterlyse kollegaen.

– Du sa jeg kunne ta ferie på veien hjem, sier Bjørn Aksel.

– Og da han kom så skjønte vi at han hadde vært på ferie, for baksetet i bilen var fullt av kart, ett for hvert fylke, skratter Henriksen.

– Ja, det må ha vært den gangen jeg tok på det franske søskenparet som haiket, den ene av dem ville til Bodø, den andre til Nordkapp, så det ble til at jeg kjørte den ene av dem til Nordkapp, smiler Bjørn-Aksel.

Salgssjefen hos Alta Motor, Morten Haddal, har arbeidet nesten like lenge i bedriften som Bjørn-Aksel. Han kunne fortelle en rekke morsomme historier over kaffen og bløtkaka da alle ansatte var samlet på kantina fredag ettermiddag.

– Vi har nesten vært som brødre, sa Bjørn-Aksel, da Morten fortalte om deling av rom på messer, campingliv på ferietur og en tur fra Oslo til Alta med en Volkswagen Transporter som gikk tom for drivstoff ved Piteå.

– Det var før det kom så mange kortautomater, men vi hadde noen krøllete svenske sedler til seddelautomaten. Men først måtte vi få slep inn til byen. Og husk på det; vi var to mann i en Transporter uten radio i mer enn ett døgn, sa Haddal.

Rolf Gunnar Pedersen oppsummerte kakeselskapet med at bedriften mister en god mann, som elsker å kjøre bil. Og det er som sagt noe han har planer om å fortsette med, når han etter nyttår starter for seg selv.