I et intervju med Altaposten bekrefter direktøren i Finnmarkssykehuset at investeringene som nå gjøres for å skape Alta nærsykehus er et stort investeringsløft for foretaket, men peker samtidig på at det som bygges opp i Alta vil gi mye helse for pengene.

– Vi mener det er bedre å bruke pengene på helsetjenester enn å drive reisebyrå, spissformulerer Aas og viser til at transportkostnadene mellom Alta og Hammerfest er betydelige i budsjettet til Finnmarkssykehuset i dag.

Stoppes

I sitt innlegg på oppstartskonferansen for Alta nærsykehus var hovedbudskapet til direktøren i Finnmarkssykehuset at det kommer strukturelle endringer, tvunget fram av at pasienten nå settes i fokus. Når Alta Nærsykehus står klart til å ta i mot pasienter i 2017/2018 vil strømmen av pasienter mellom Alta og sykehuset i Hammerfest være historie.

– Det er ikke hundre prosent klart hva det eksakte tilbudet i Alta blir, så det er ikke mulig å tallfeste reduksjonen i antall pasientturer, men vi forventer betydelig færre turer med pasientene over fjellet til sykehsuet i Hammerfest, forklarer Aas overfor Altaposten.

Direktøren vedgår at utbyggingen i Alta gir et investeringstrykk for foretaket, men at Finnmarkssykehuset ser dette som et ledd i å skape bærekraft gjennom at «butikken» drives bedre. En annen forutsetning for oppbyggingen i Alta er at antall gjestepasientdøgn hos UNN reduseres betydelig.

Ingen statusendring

I Finnmarkssykehuset er det akseptert at Finnmark i framtiden skal ha tre sykehus; lokalsykehusene i Kirkenes og Hammerfest, samt Alta Nærsykehus. Aas viser imidlertid til at Alta nærsykehus er en av to enheter i Klinikk Hammerfest, og det jobbes for at både Hammerfest og Kirkenes opprettholder statusen som lokalsykehus.

Tilrådningen fra en ekspertgruppe som helseministeren har satt ned, konkluderer med at lokalsykehus må ha en pasientstørrelse på 80.000 for å opprettholde tilbud om akuttkirurgi.

– Hammerfest ikke i aksen

Ordfører Laila Davidsen tror helseaksen blir Alta-Tromsø-Oslo.

– Målet for meg som ordfører er at de aller fleste helsetjenestene til befolkningen i Alta og nabokommunene skal kunne leveres i Alta. En del spesialiserte oppgaver må vi nok til de store sykehusene i Tromsø og Oslo for å få utført, sier ordføreren.

Hun ser ikke for seg Hammerfest inne på den nye helseaksen.

Under oppstartskonferansen i Alta mandag fikk Davidsen høre og se hva Alta nærsykehus vil være når det står klart i 2017.

– Med Alta nærsykehus har vi fått en veldig god start, men vi er ikke ferdige. Tilbudet må utvikles ytterligere de kommende år, men jeg er veldig glad for at vi nå er i gang, påpeker ordføreren som ikke tror at investeringsantydningen på 300 millioner vil stoppe planlagte tjenester.

– Tilbudene som skal på plass er vedtatt, og tilbudet vil være bestemmende for sluttkostnaden og ikke den anslåtte prisen, klargjør Davidsen.