Somalieren bor i huset hvor to asylsøkere i går barket sammen i et slagsmål som involverte en kniv.

– Se på rommet mitt, viser Walad. Han var selv ikke tilstede da hendelsen inntraff i går, men kom hjem til et ramponert rom.

– Hva skulle de på mitt rom? Her er alle klærne revet ut, og jeg er frastjålet penger, ring og et smykke, fastholder han.

Ni beboere

Han forklarer at de er ni stykker som bor i huset, som har seks soverom. Selv fastholder han å ha bodd 11 år i Norge.

– Jeg har ting jeg har kjøpt, nå er jeg skikkelig skuffet over det som har skjedd, sier han.

– Hvorfor skjedde det?

– Det er folk fra forskjellige land med forskjellige problemer som bor sammen. Nå er vi ni stykker, jeg synes ikke Heros plan om å sette 70-80 sammen i et hus er en god plan. Når man ser hva som skjer med ni stykker, hva skjer da når det blir så mange? Politiet kommer til å være der hver dag, og folk i Alta vil ikke føle seg trygge, spår han.

Føler seg som kriminell

– Jeg vil ikke at norske folk skal tro vi er vanskelige. Selv føler jeg meg som en kriminell etter det som skjedde. Det er ikke hyggelig å se bilde av sitt hus på Altaposten i en slik sammenheng, sier Walad, som har bodd 1,5 år i huset.

Han forklarer at en person lå og sov og våknet av knivdramaet. Han gikk i sjokk og måtte tas hånd om av helsepersonell.

– Jeg lurer også på hvem som skal betale for tingene mine som er ødelagt, sier somalieren.

Flyttet ut beboer

Regionsjef i Hero, Vidar Torheim, bekrefter hendelsen mandag.

– To beboere kom i konflikt med hverandre i går ettermiddag på Kronstad. Det resulterte i mindre personskader for en beboer. Vi beklager at naboer har opplevd det som skremmende og at de føler utrygghet etter episoden. Boligen har vært brukt av oss siden sommeren 2010. Etter det vi kjenner til er dette første gang det har skjedd en slik episode her. De to berørte bor ikke lenger på samme adresse, sier Torheim.

Han sier at boligen har stått tom store deler av året.

– Det bor 9 personer i boligen som har 6 soverom. Boligen har vært gjennom en oppussing i år og derfor stått tom store deler av året, før det igjen nå i høst er tatt i bruk igjen. De som bor i boligen er ordinære beboere som tilhører mottaket. Alta mottakssenter har rutiner og prosedyrer for oppfølging og rapportering rundt beboere i mottak, på lik linje med andre mottakssenter i landet. Hendelsen som skjedde i går er noe vi ikke ønsker og jobber for å unngå i samarbeid med og i dialog med våre beboere, sier han.

– Vil denne situasjonen bli bedre med et eventuelt sentralisert mottak i Alta?

– Det er ikke det styrende for at slikt kan skje, svarer han.

Torheim opplyser videre at ingen ble sendt til sykehus slik som det ble meldt i går.

– De berørte beboere var tilbake sine boliger etter samtaler med helsekontor og politi i løpet av kvelden i går, sier han.