Alta SV gjør som Olso Ap; de er ærlige på at det blir mer eiendomsskatt om partiet vinner valget i 2015. I budsjettforhandlingene i Alta fikk SV et kontant nei fra Ap i forslaget om å øke satsen for verker og bruk fra 5,5 til maksimal 7 promille.

– Vi har ikke samvittighet overfor innbyggerne å si nei til over tre  millioner kroner fra Statkraft og i tillegg millioner fra Sibelco, Telenor, nasjonale oppdrettsgiganter og andre økonomisk sterke bedrifter, sier leder i Alta SV, Tommy Berg.

Tror på bred enighet

SV-lederen legger ikke skjul på at partiet vil ta med skatten inn i valgkampen, og at partiet vil være tydelig på at de vil justere opp skattesatsen til 7promille for verker og bruk. Berg understreker at partiet samtidig lover at den vanlige mann og kvinne ikke skal få ekstra byrder. Eiendomsskatten for privatboliger skal holdes på dagens nivå.

– Vi har vedtatt en økonomiplan uten full inndekning, noe heller ikke rådmannen hadde i sitt forslag. Det viser at alle parti, inkludert Ap, har behov for å styrke kommunens inntekter for å få finansiert fellesskapstjenestene. Økt eiendomsskatt presser seg fram.

Er du sikker på at Ap vil støtte SV på å gå på 7 promille?

– Ja, men ikke bare Ap vil gå for å øke skattesatsen for verker og bruk, de blå vil følge etter. De blå hevdet at det ikke var nødvendig å øke eiendomsskatten i 2009 da skatten ble utvidet og inntektene fordoblet. Derfor skulle eiendomsskatten avvikles når de kom til makta. Nå bruker de alle de 50 millionene som kommer inn på eiendomsskatten for å skape gode tilbud til Altas befolkning. Også Høyre og Frp ser at gode tjenester til befolkningen er viktigere enn egen retorikk.

Ingen åpning

Altaposten har flere ganger vært i kontakt med både Høyre og Frp som har avvist en økning av skattesatsen for verker og bruk, og begge parti står fast på at en gradvis avvikling av eiendomsskatten fortsatt er et mål. Ap signaliserte senest i budsjettdebatten i Alta  at de ikke vil røre eiendomsskatten før tidligst 2019.

Taper selv

Ved å øke skattesatsen for verker og bruk vil satsen for næringseiendommer automatisk justeres opp på samme nivå. Berg vedgår at baksiden av forslaget er at også lokalt næringsliv vil måtte ut med mer i eiendomsskatt, men viser til at det for 90 prosent av skatteobjektene vil være snakk om noen få tusenlapper og for mange også bare noen hundrelapper.

– Jeg er medeier i Park Eiendom som eier Parksenteret. Min «bedrift» ville fått 80.000 kroner i økt skatt og vært en av dem som hadde kommet dårlig ut. Sett opp mot hva vi kan få tilbake innen skole og helse for nærmere 10 millioner kroner som vi får inn, i hovedsak fra kraftverket og store nasjonale aktører, kan vi ikke si nei til  en slik mulighet.

10 millioner friske penger

Beregningen som er gjort viser at en økning fra 5,5 til 7,0 promille ville gitt 8,4 millioner kroner i økt eiendomsskatt. Det er  er tall som er basert på skatteobjektene i 2013. Siden 2013 er det kommet inn nye skatteobjekt.

– Derfor snakker vi nok fort om to-sifret antall millioner i økte inntekter. Bare den planlagte 440 kW linja vil gi kommunen syv millioner kroner i eiendomsskatt med en sats på syv promille, og en og en halv million kroner mindre med en stats på 5,5 promille, påpeker Tommy Berg.

Han  viser til at forslaget til SV vil medføre 10 millioner i friske inntekter. Det er penger som SV vil bruke på et skoleløft.

- Alta-skolen er bra i dag, takket være en fantastisk innsats fra lærere og andre faggrupper i skolen. Den kan bli mye bedre, men uten ressurser til å gjøre jobben kan vi ikke forvente at de skal kunne skape gull.