– Jeg registrerer at helse og sosial har fått et kutt i vikarutgiftene på 6,7 millioner kroner. Det blir tøft å gi god omsorg og helsetjenester med så store vikarkutt, men vi må gjøre det beste ut av situasjonen, sier leder i hovedutvalget for helse og sosial, Oddveig Hammari (H).

Ingen sutringI rådmannens budsjettforslag har sektoren fått kuttet vikarbudsjettet med nesten syv millioner kroner, mens oppvekst har fått kutt på 3,4 millioner. Det betyr at lærere må dekke opp syke kolleger, at barnehageansatte må gjøre dobbel jobb ved sykdom og at helsearbeidere må stille opp med ekstra innsats for kolleger.

– Da ansatte sutrer ikke, og de har over flere år gjort en ekstra innsats for å dekke over kolleger sykdom. Det går for en kortere periode, men smellen kommer snart, sier Grete Thomassen, leder av Fagforbundet Alta.

Thomassen peker på at innstramningen i vikarbruk ikke bare er en utfordring for ansatte, men også har negativ betydning på kvaliteten i tjenestene.

– Det må bli slutt å bruke ostehøvelen på budsjettene. Nå er tiden inne til å kutte tjenestetilbud slik at vi får penger til å opprettholde de tjenestene vi prioriterer, påpeker Thomassen, som ser positivt på strukturtilpasningen i helsesektoren, og er åpen for en struktur med færre skoler og mer bussing av elever.

Blir tøftRådmann Bjørn-Atle Hansen medgir at 10 millioner kroner i kutt i vikarutgiftene blir tøft, men at nivået på vikarbruken ikke blir lavere enn den har vært i 2014.

– Vi har kjørt svært stramt i 2014 for å unngå underskudd, og helt sikkert også for stramt i enkelte tilfeller. Det er nok noen ganger at vi burde ha satt inn vikarer, men ikke gjort det.

– Vil ikke sykefraværet øke når de ansatte presses?

– Da vi i 2011 stoppet nesten all vikarbruk, så vi at sykefraværet gikk ned. Klarer vi å øke nærværet med én eller to prosent, vil behovet for vikarer fort reduseres med det som nå er foreslått kuttet i denne posten.

– De ansatte har gjort, og gjør en utrolig innsats, og jeg skulle veldig gjerne stilt opp med vikarer nok ved sykdom. Virkeligheten er dessverre at vi må spare der vi kan.