Finnmarks eneste representant i regjeringsapparatet, statssekretær Anders Johansen Bals fra Kautokeino, erstattes i løpet av kort tid av Måsøy-ordfører Anne Karin Olli. Hun ble i dag utnevnt til statssekretær med spesielt ansvar for samiske spørsmål for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, skriver departementet i en pressemelding.

Samtidig har Anders Johansen Bals fått «avskjed i nåde», som i praksis betyr at vi snakker om en udramatisk avslutning på karrieren i regjeringen.

– Ingenting spesielt har skjedd. Årsaken til at jeg ville slutte er at reisebelastningen er for stor. Jeg har tre barn i skolealder, og er en far som behøver mine barn. Jeg tror også mine barn behøver sin far. Derfor velger jeg å gå tilbake til jobben som personalsjef ved Samisk høgskole, opplyser Johansen Bals til Altaposten.

Høyre-mannen har stått i jobben siden 16. oktober i fjor, og sier det har vært en svært lærerik periode.

– Jeg har vært med på mye, ikke minst har det vært interessant å være med på prosessen med å ivareta samisk språk og kultur i kommunereformen. Dette arbeidet vil jeg nok fortsette å følge med på fra sidelinja. Jeg har stor tro på kommunereformen, sier Johansen Bals.

Han vil ikke kommentere hvorvidt han var med på å plukke sin etterfølger, men sier Høyre har fått inn en veldig bra person i Olli.

Hjemme i Kautokeino blir det pause fra politikken, men med regjeringsbakgrunn vil han naturligvis være en høyaktuell kandidat for nominasjonskomiteen å plassere på Høyres liste til neste kommunevalg.

– Bor det en potensiell ordfører i deg?

– Det vil jeg ikke svare på. Politikk er interessant, men min ambisjon nå er å komme hjem og være den faren jeg ønsker å være.