17-åringen tilhører en stor gruppe ungdommer som starter på en utdannelse og hopper av før den er fullført, ofte fordi de finner ut at interessene ligger et helt annet sted. Benedikte startet på «bygg og anlegg», hadde deretter litt lyst til å bli frisør, men er nå fast bestemt på å jobbe med kjøretøy. Fram til hun får den sjansen, går hun og «trør luft». Men etter å ha blitt sendt på kurs hos Aksis, har dagene fått litt mer innhold. Torsdag fikk hun øvd seg på jobbintervju hos HR-ansvarlig Gro Soleng i Veidekke.

Sjanseløs som 17-åring– Hun gjorde et positivt inntrykk og vil absolutt være i A-bunken min dersom hun søker på ordentlig, sier Soleng etter besøket av ungdommen.

Benedikte lyser opp. Hun trenger å høre noe positivt, for etter å ha gått siden skoleslutt uten å ha noe å stå opp til om morgenen, er selvtilliten slitt.

– Det er vanskelig å finne jobb hvis man ikke har bekjentskaper. Det er ingen vits i å søke når jeg ikke er 18 år, for ingen vil ha meg, sier Benedikte.

Gjennom et åtte ukers Aksis-kurs blir Benedikte og andre i samme situasjon tryggere på seg selv – og flinkere arbeidssøkere.

– Ungdommene som deltar på kursene er først og fremst skoleelever som har valgt bort utdanningen de har startet på, og er i en prosess der de prøver å finne ut hva de vil gjøre videre. Vi hjelper dem i denne prosessen, forklarer avdelingsleder Birgit K. Haugland på Aksis.

Får flinke jenterMarit Karlsen fra Aksis var sammen med Benedikte da hun møtte til fiktivt jobbintervju hos Soleng i Veidekke.

– Mitt viktigste råd til henne og andre ungdommer er å vise hvem hun er, vise fram sine gode egenskaper og ikke kopiere andre, sier Karlsen.

Soleng sier hun er glad for at Benedikte som jente ser ut å velge en litt utradisjonell vei videre.

– Det vi ser med jentene er at de ofte er veldig dyktige og gjør skikkelig arbeid. Det er vel sånn at når de først velger å gå denne veien så er det mer gjennomtenkt, og kanskje er de mer motiverte enn gutter som bare følger strømmen, sier Soleng, som er klar på hvilke typer Veidekke ser etter.

– Vi ønsker oss folk som er interessert i å lære, er lettlært og glad i jobben og ikke redd for å ta i et tak. Liker personen å skru så er det definitvt en fordel, sier Soleng.

Inn på sporet igjenOm to måneder fyller Benedikte 18 – og får førerkort. Da er hun høyaktuell for jobb i Veidekke fram til skolestart neste høst. Det kan være god oppvarming.

– Jeg begynte på bygg og anlegg fordi det var det jeg kom inn på. Men jeg vil holde på med kjøretøy, og må derfor begynne på et nytt grunnkurs. Nå vet jeg hva jeg vil, og det er inspirerende å høre at jeg kan være aktuell for en jobb i Veidekke, sier Benedikte.

Marit Karlsen i Aksis føler at hun har lykkes hvis kursdeltakeren kommer inn på sporet og fullfører en utdannelse personen er komfortabel med.

– Ungdommene har ikke så mange muligheter til å gjøre feilvalg. Noen av disse ungdommene får vi til Aksis, og vi veileder dem så godt vi kan før de skal ta en ny runde. Det er vanskelig å komme inn på sporet igjen, påpeker hun.

Haugland brukte sitt nettverk i Qvann for å få gjennomført intervjudelen i kurset, og fikk med seg Anita Persen, Linda Heltne, Hege Hillestad, Linda V. Nielsen, Berit Erdal og Gro Soleng.