– Vel anvendte penger, synes både regionsjef Johnny Stien og avdelingsleder Mona Karlsen i Felleskjøpet Agri, som i morgen åpner ny butikk på 600 kvm i Bossekopfjæra.

Overgangen fra gammelbutikken på 175 kvm, som ble bygd i 1968, er enorm. Det er umulig å sammenligne.

– Du kan gjerne si at vi går fra rønne til slott. Ventetiden har vært lang, åtte år, men nå er vi endelig her, sier Karlsen.

– Alta-butikken har hatt aller høyest omsetning pr kvadratmeter av Felleskjøpets 100 butikker. Men vi måtte gjøre noe, for uten nybygg ville det stoppet av seg selv, enten ved at kundene hadde valgt oss bort eller ved at Arbeidstilsynet hadde stengt lokalene, sier Stien

Alta-butikken har fått inn flere varetyper, mer av hver vare, og ikke minst – alle varene står framme og kan beskues av kundene. Hus, hage og landbruk er basisen, men nå blir det mer varer for fritidsmarkedet også.

Viktig markedFelleskjøpets markedsandel i Alta er høy, men lokalene i Bossekopfjæra har vært de verste i hele Alta, til stor fortvilelse for Mona og hennes ni ansatte. I nybygget får de ansatte en annen hverdag, og kundene en helt annen handleopplevelse. Det er viktig for Felleskjøpet å nå deg og meg.

– Privatmarkedet er blitt viktig for oss. Av Felleskjøpets omsetning i region nord på 650 millioner, utgjør privatmarkedet en tredel, og for overskuddet betyr det enda mer. Vi har tjent godt på butikken i Alta i mange år, blant annet fordi vi ikke har hatt noe særlig husleie. De neste årene skal omsetningen øke, men vi budsjetterer ikke med noe særlig overskudd de første årene etter innflyttingen, sier Stien.

Skryter av lokaleBudsjettet på nybygget var på 18,5 millioner kroner, men Stien regner med at 20 millioner bikkes før alt er på plass. Byggmester Bengt Andersen AS har hatt totalentreprisen. Stien skryter uhemmet av de lokale kreftene.

– Både Andersen og Sweco har gjort en formidabel jobb og  vært løsningsorienterte hele veien. Vår arkitekt har latt seg imponere av byggeprosessen, da den først kom i gang etter alle rundene vi måtte ha med kommunen, sier Stien.

Tomta har Felleskjøpet sikret seg gjennom et makebytte med Minera, der Minera overtar «rødbygget» og kaia, mens Felleskjøpet får eie tomta der nybutikken og et av de to lagrene ligger. Lagerkapasiteten og verkstedlokalene i rødbygget skal i tillegg leies tilbake.

– Forsømte byggeneÅ bygge nytt er ikke noe Felleskjøpet har vært veldig ivrige på, men det har skjedd en endring.

– Dette er det første nybygget i mine 15 år i Felleskjøpet i Nord-Norge. Det gamle «Felleskjøpet Trondheim», som styrte Nord-Norge fram til 2007, forsømte bygningmassen, men nå har vi i løpet av kort tid oppgradert fire butikker i regionen og bygd èn ny. Butikken i Alta er den andre i landet som får vårt nye design, og er en fin belønning for altaværingenes flittige bruk av Felleskjøpet og de ansattes tålmodighet, mener Stien.

Mona har jobbet i Felleskjøpet i 29 år og ser en klar dreining mot at privatmarkedet er blitt viktigere.

– Landbruksmarkedet i Alta er stabilt, siden produksjonen er opprettholdt, men forbrukermarkedet stiger kraftig, sier hun.

– Intensjonen med Felleskjøpet er å gi de billigste og beste produktene til eierne våre, nemlig gårdbrukerne. De stadig mer velfylte butikkene har vi for å kunne fortsette å betjene bøndene. Uten butikkdrifta kunne vi ikke opprettholdt de 12 butikkene i vår region, påpeker Stien.

KAMPEN FOR TILVÆRELSEN: Mens gammelbutikken var overfylt, er nybutikken bare oppfylt. Butikkarealet er mer enn tredoblet og varene er lekkert stilt ut. Foto: Vidar Kristensen