«Mannnen som ikke kan straffes» er igjen tilbake i Alta, etter en lengre tid borte fra Nordlysbyen.

Etter en svært rolig periode for politiet i Alta har kriminaliteten nå tatt seg opp igjen, og politiet bekrefter at mannen knyttes til en del av disse forholdene.

Grunnen til at mannen ikke kan tas, er en rettspsykiatrisk vurdering. Høyesterett har klart presisert at utilregnelige personer ikke kan verken pågripes eller varetektsfengsles.

Når mannen pågripes, er resultatet det samme, politiet må slippe ham fri før han får sonet en eneste time i cella.

Også aktivitet på dagtid

Tidligere i år ble mannen knyttet til frekke kredittkorttyverier på butikker.

Politiet medgir at det er påfallende at en person i går forsøkte å stjele post fra postkasser.

– Jeg fikk selv meldingen om at en person gikk rundt og så i postkasser på Kronstad, og tok med seg et brev. Dette var mest sannsynlig en mann, ifølge et øyenvitne. Om det er denne personen, har vi imidlertid ikke grunnlag for å slå fast, sier fungerende lensmann Svein Tore Nilsen.

Siste gangen politiet var i kontakt med mannen var for cirka en uke siden.

– Jeg kan bekrefte at han er tilbake her. Han har vært involvert i et par tilfeller den siste tiden, sist for en ukes tid siden, fastholder Nilsen.

– Bør man ta forholdsregler?

– Man bør uansett ta vanlige forholdsregler, og også være oppmerksom på at det er andre som benytter anledningen, ikke nødvendigvis denne mannen. Man må ha øynene og ørene med seg, og også passe på midt på dagen. Vi ser at det skjer ting på dagtid også, opplyser den fungerende lensmannen.

– Må åpenbart ringe politiet

– Er det noen vits å ringe politiet om man ser mannen involvert i kriminell aktivitet?

– Ja, i alle høyeste grad. Man må ikke henge seg opp i de strafferettslige forhold. Det er helt åpenbart at man må ta kontakt med politiet umiddelbart. Det er ulovlig å stjele og bryte seg inn, og folk har forventninger om å få ha tingene sine i fred. I så måte er dette selvsagt et paradoks, men verden er slik den er. Noen er villig til å ta tingene dine, så gjør det i alle fall så vanskelig som mulig for dem, for å unngå ergrelse og forbannelse, sier Nilsen.

– Når dere eventuelt har hentet mannen, så kjører dere han inn og slipper han rett ut igjen?

– Ja, vi har ikke mulighet til å holde på ham, svarer han.