Lørdag ble den første avdøde muslimen gravlagt på området som i sommer ble avsatt til muslimer. Et fire måneder gammelt foster, som døde i mors mage, ble senket ned i jorda inni sin hvite kiste. Det var en historisk hendelse, aldri før har en muslim blitt gravlagt i Alta.

– Vi er veldig glad for at Alta kommune har gitt oss denne muligheten. Det er enkelt og fint å være muslim i Alta, og nå er det blitt enda enklere, sier Adham Banishamsah i den muslimske foreningen i Alta.

Det var han som ble bedt om å lede seremonien i Bossekop lørdag formiddag, blant annet ved å lese bønner for den døde og familien.

– Vi har ikke fast imam i Alta, så da familien ba meg om å lede seremonien var det naturlig for meg å stille opp, sier Adham, som de fleste kjenner fra innsatsen for Sisa.

TIL JORD SKAL DU BLI: Etter at kista var senket i jorda, hjalp flere av de frammøtte til med å spa jord over den døde. Døde muslimer skal ligge på sin høyre side, med ansiktet vendt mot Mekka. Foto: Ismail Omar

Foreldrene til den døde er fra Afghanistan, mens Adham fra Palestina er vant til å forholde seg til Koranen og religiøse seremonier på Koranens originalspråk, arabisk. Til stede var det muslimer fra seks, sju ulike land og territorier. Store deler av seremonien ble derfor avholdt på norsk.

– Samtidig som det var en trist dag, var det en milepæl for oss muslimer. Vi er stadig flere som lever våre liv i Alta og ønsker å bli gamle her, og lenge har vi levd med spørsmålet «hva skjer når vi dør». Jeg vet at en somalier som døde for to år siden måtte sendes til Tromsø for å gravlegges. Med eget sted for begravelser inne på kirkegården i Bossekop, med egen inngang utenfra, slipper vi å tenke på dette, sier Adham.

Muslimsk tradisjon er at den døde skal gravlegges så fort det er mulig, i praksis betyr det gjerne dagen etter at døden inntreffer. Den døde legges i kista, eller rett i jorda, på sin høyre side, slik at ansiktet vender mot Mekka.

Bildet Altaposten har fått tilsendt viser at bare menn er til stede i begravelsen. Ifølge Adham er det tilfeldig.

– Det er ikke slik i islam at kvinner ikke kan være med på en begravelse, men denne gangen var det av en eller annen grunn bare menn til stede, sier Adham.