Alta kommune er i desperat mangel på sjørettede arealer. Rafsnes var lenge aktuell. 12-36 meter dyp bløtleire var blant problemområdene.

Mulig, men uforsvarlig

Kommunestyrets vedtok 21. juni 2011 at det skulle startes arbeid med å finne et nytt sjørettet industriområde i Alta. Bukta var i tilrettelagt eller stort nok til å kunne ta i mot en større fremtidig aktør. Tidlig pekte Rafsnes seg ut som et interessant område. Det var Sweco som fikk oppdraget med å sjekke grunnforholdene fra Rafsnes til Russeluftholmen.

Rapporten viser nå at komplett leveranse av flytekai med nødvendige installasjoner vil koste omkring  211 millioner kroner. Beregnet kostnad for opparbeidelse av 420 dekar landareal vil beløpe seg til omlag 549 millioner. Samlet ville kostnadene havnet på svimlende 760 millioner kroner.

– Teknisk ville det vært mulig å fått dette til. Kostnadsmessig ville det vært helt uforsvarlig å tilråde en slik løsning, sier næringssjef i Alta kommune, Jørgen kristoffersen.

Fant alternativ

Allerede til neste planutvalgsmøte og formannskapsmøte i neste uke, vil det foreligge en sak hvor man går videre etter sjokktallene fra Rafsnes.

– Vi som kommune har nå bare prosjektmidler å bruke. At en kommune skal inn med så store midler er helt urealistisk. Rapporten råder oss til å finne andre løsninger, noe vi nå også gjør, bemerker Kristoffersen.

Og den nye leden går vestover, til Kvenvik.

– Kvenvikneset er et bra alternativ. Får man ikke det man elsker, må man elske det man får. Mye ligger sånn sett klart her, kommenterer han.

– Det vil ligge en sak til disse møtene som omhandler det å sikre seg arealene.

Fire-fem år frem i tid

Kristoffersen lar det skinne gjennom at han ønsker fortgang i saken rund sjørettede arealer.

– Dersom anlegget, som vil gi rundt 150 dekar landareal blir å ligge på Kvenvikneset, vil det ta et par år før planprosessen er unnagjort, og ytterligere to-tre år før man kan bygge på stedet.