Helse Nord-direktør Lars Vorland har all grunn til å være fornøyd med flere endringer som er gjort i forslaget til statsbudsjett. Regionhelseforetaket får nemlig i sum om lag 200 millioner kroner (brutto) til disposisjon i perioden 2015-2018.

Det kommer fram i papirene for det kommende styremøtet 29. oktober.

- I sum gir forslag til statsbudsjett 2015 Helse Nord brutto om lag 200 mill kroner mer til disposisjon enn forutsatt i plan 2015-2018. De viktigste årsaker til dette er kompensasjon for økte pensjonskostnader, større realvekst enn forutsatt og lavere inntektsreduksjon som følge av nasjonal inntektsmodell enn forutsatt, går det fram av styrepapirene.

Samtidig pålegges sektoren et effektiviseringskrav på 0,5 prosent av driftsutgiftene.

Lang liste

De ekstra midlene foreslås disponert til (økning fra 2014 til 2015 i parentes, der dette framgår):

• Økning av administrasjonen med inntil åtte nye stillinger for å styrke områder innenfor kvalitet, forskning og innkjøp.

• Det planlegges økt kjøp av helsetjenester fra nivået i 2014. Økt kjøp skal bidra til å øke tilbudet til behandling innen TSB (Tverrfaglig spesialisert rusbehandling), redusere fristbrudd og ventetider og ivareta Helse Nords sørge-for-ansvar.

• Ytterligere styrking av prosjekter som videreføres i 2015 og midler til nye prosjekter.

• I tillegg er det satt av midler til å håndtere mulig økte kostnader i forbindelse med nasjonal samordning på flere områder, herunder etablering av Sykehusbygg HF og utvidelse av Nasjonal IKT HF.

• Det legges opp til et utstrakt arbeid for å bedre kvaliteten i pasientbehandlingen, samt møte økt behov for kvalifisert personell.

• Styrke finansieringen av nytt ambulansehelikopter Hålogaland.

• Sette av midler til styrets disposisjon for å kunne håndtere mulig nye krav i Oppdragsdokument 2015.

• Økning av investeringsrammen for RHF-et for å ta høyde for innføringen av "Pasientens innsyn i egen journal".

Kjøper seg fri fra køene

I styresaken går det fram at direktøren og hans stab ønsker å bruke betydelig mer penger på kjøp av tjenester fra andre aktører.

- Avtaler med private institusjoner og spesialister som leverer helsetjenester bidrar til å oppfylle Helse Nords sørge-for-ansvar for spesialisthelsetjenester i landsdelen og er et viktig supplement til egen tjenesteproduksjon. Budsjett for 2015 er videreført på samme nivå som for 2014 med en prisjustering på 3 prosent, men innebærer en betydelig styrkning i forhold til estimat for 2014, heter det i styrepapirene.

- Sammenlignet med inngangen på 2014 har vi nå etablert avtaler som gir rom for å øke kjøpet av helsetjenester betydelig, noe som medfører økt kapasitet og en forventning om ytterligere reduksjon i ventetider. Hovedtrekkene i budsjettet for 2015 er todelt og svarer på krav i oppdragsdokumentet hvor rus, økt aktivitet og reduserte ventetider er sentrale elementer.

Finnmarkskollektivet havner inn under denne budsjettposten:

- Helse Nord har i 2014 forhandlet frem nye avtaler innenfor rusavhengighet, sammensatt behandling av somatisk problematikk, psykiske lidelser, kognitiv svikt og/eller adferdsmessige problemer etter krav i oppdragsdokumentet/Statsbudsjett 2014. Disse avtalene blir gjeldende fra 1. januar 2015 og utgjør til sammen 33,9 mill kroner fordelt på to leverandører, Fossum- og Finnmarkskollektivet.

Øker overskuddet

I det fremlagte budsjettforslaget for 2015 går det fram at man forventer en kraftig økning i basistilskuddet, som vil gjøre at driftsinntektene til foretaket øker fra 2,14 milliarder i 2014 (budsjettert) til 2,40 milliarder i 2015. Det er budsjettert med en kostnadsøkning på "bare" drøyt 150 millioner kroner, fra 1,85 til 2,04 milliarder kroner. Kostnadsøkningen kommer i all hovedsak av at foretaket tenker å bruke mer penger på kjøp av helsetjenester.

Samlet er foretaket budsjettert å ende med et årsresultat på 435 millioner kroner i 2015, mot et budsjettert årsresultat på 367 millioner i 2014.

• Altaposten var fredag i kontakt med kommunikasjonsavdelingen i Helse Nord for å innhente kommentarer til saken. Det har foreløpig ikke lyktes kommunikasjonsavdelingen å sørge for dette.