Rita og Merethe Kjellmann slåss for å beholde arven etter sine foreldre.

Det to søstrene er utslitte og oppgitte av kampen mot staten. De har en panteobligasjon på 800.000 kroner i foreldrenes hus – til tross for dette blir huset nå solgt.

Hussalget har vært forsøkt gjort også tidligere. Da huset ble annonsert for salg første gang, for å dekke skattegjeld som faren deres hadde etter en konkurs på 80-tallet, krevde døtrene salget stanset. Da fikk de medhold av tingretten i Hammerfest.

Selger annens eiendom

– Tingretten slo fast at huset ikke kunne selges, fordi det nå tilhører vår bror og fordi vi har pant i det. Vi mener tingretten tok hensyn til at vi ikke har fått arven etter vår avdøde mor. Videre mente tingretten at den tinglyste pantobligasjonen vi søstre har i huset var reell.

– Likevel har lagmannsretten nå underkjent dommen fra tingretten. De mener Skatt Nord er i sin fulle rett til å selge huset, sier Rita og Merethe Kjellmann.

Søstrene Kjellmann føler seg urettmessig trukket inn i en sak om gammel skattegjeld. Nå har saken versert i flere år og søstrene føler den som en stor belastning. Særlig fordi de mener kjennelsen fra lagmannsretten som underkjennes tingrettsdommen er feil og bygger på feil forutsetninger.

– Skatt Nord får nå retten på sin side til å selge en eiendom som vi har pant i og som vi søstre er arvinger til, sier Rita og Merethe.

De føler seg mer eller mindre forfulgt av Skatt Nord og skriver også dette i anken til Hålogaland lagmannsrett.

– Vi kan ikke godta å bli beskyldt for skatteunndragelse når vi faktisk betaler vår skatt slik vi skal, skriver de til retten og hevder Skatt Nord trakasserer dem når de påstår at familien forsøker å unndra verdier.

Krever oppgjort pantobligasjonen

Rita Kjellmann har kontaktet Skatt Nord og tilbudt dem 300.000 for huset. Det har hun gjort fordi Skatt Nord står på at det skal selges. Rita slår fast at Skatt Nord ikke er interessert i tilbudet og viser til brev de har fått.

– Vi ser på huset som et saneringsobjekt og mener taksten ikke burde være mer enn 600.000 kroner. Vi har tilbudt Skatt Nord 300.000 for huset og mener den andre halvparten på 300.000 er morsarven, siden foreldrene våre hadde felleseie, sier hun.

Hun har skrevet brev til Skatt Nord om at de vil legge inn krav om oppfyllelse av pantobligasjonen på 800.000 kroner, dersom noen andre kjøper huset.

Kjører saken

I brevet til Skatt Nord viser Rita Kjellmann til at Hålogaland lagmannsrett skriver brev til dem om at det er tingretten som ved en eventuell fordelingskjennelse vil måtte ta stilling til om pantobligasjonen sikrer et reelt krav.

I svaret fra Skatteetaten heter det at tilbudet ikke kan aksepteres og derfor avlås. Saksbehandleren skriver at pantobligasjonen er slått rettskraftig fast å være proforma, noe Kjellmann-søstrene er uenige i.

Får faren med på lasset

Søstrene mener den som eventuelt nå vurderer å kjøpe huset, både må innfri den tinglyste obligasjonen på 800.000 kroner og på toppen av alt får faren deres «med på lasset», fordi han har tinglyst livslang borett i huset.

– Så hører det med til saken at huset heller ikke lenger er beboelig. Det har stått i flere år uten tilkoplet strøm eller varme. Huset er å anse som ødelagt med mugg og råte, sier Rita Kjellmann, og legger til:

– Nå som huset er tilbakeført til vår far, så anser vi at det er både mamma og pappa sitt, siden de hadde felleseie, sier hun.

– Vi ønsker bare å få fred og få denne saken endelig ut av verden, men mener Skatt Nord turer fram og rett og slett raner oss for det som skulle være arven etter mor. Dette uansett hvem retten skulle finne ut at er den reelle eier av huset, om det egentlig er vår far eller om det er vår bror. Nå håper vi på en avslutning av saken. Vi vil kreve innløst den tinglyste pantobligasjonen vi har i eiendommen og det mener vi advokaten som har fått i oppdrag å selge huset må ta hensyn til, sier Merethe og Rita Kjellmann.

– Forholder meg til retten

Advokat Gisle Loso forsøker nå for andre gang å selge huset på oppdrag for tingretten.

Huset er lagt ut for salg på Finn.no. Advokat Gisle Loso har nå huset i Skrivarjordet 2 til salgs for 800.000 kroner. Det er samme sum som søstrene Kjellmann har en pantobligasjon i huset på.

– Da jeg første gang fikk i oppdrag fra tingretten å selge huset, ble salget stanset av en kjennelse i Hammerfest tingrett som slo fast at tvangssalg av boligen ikke kunne gjennomføres fordi dekningsprinsippet ikke var oppfylt. Altså fordi salg av boligen ikke ville dekke de krav som skatteetaten hadde. Tingretten hevet derfor beslutningen om å selge huset, mens Skatt Nord anket saken inn for lagmannsretten – som kom til en annen slutning. Den dommen er nå rettskraftig og så vidt meg bekjent ikke anket. Jeg forholder meg til hva retten har kommet til og gjennomfører nå salg av huset på oppdrag for tingretten, sier advokat Gisle Loso.

I brevet til Rita Kjellmann skriver Skatt Nord at «Skattekontoret er av den oppfatning at utleggsforretningen sikrer vårt krav innenfor eiendommens hele verdi og er berettiget til fullt oppgjør ved salg av eiendommen før noen verdi vil tilfalle andre».

Det har ikke lyktes Altaposten å få en kommentar fra den aktuelle saksbehandleren. Skatt Nord har lovet å undersøke saken og å komme tilbake med svar, men har foreløpig ikke gjort dette.

HUSET: Dette huset i Talvik har søstrene kjempet for. Det skal nå selges av retten.