Nordlys hotell får ikke dispensasjon fra planbestemmelsene i Bossekop for å leie ut til asylmottak.

Skrev under avtale

Frp, Høyre, Senterpartiet, Kystpartiet og Krf skrev nylig under en avtale om at de går mot dispensasjon for å etablere asylmottak i Bossekop.

Venstre ønsket å støtte administrasjonens innstilling og tillate mottaket, men fikk bare seks stemmer for dette. Resten av representantene ønsket ikke noe asylmottak til Bossekop.

Avslaget ble i kommunestyret begrunnet med at samtlige innspill på høringen som er kommet inn er negative, foruten internt på kommunen og fra fylkesmannen. Det ble også pekt på at flere av innsigelsene legger vekt på at man arbeider med en områdeplan som vil være ferdig i 2015.

Trafikksikkerheten er dårlig i området fordi et uteområde vil ligge bare 50 meter fra E6, og flertallet anser ikke tiltakene som administrasjonen har signalisert som tilfredsstillende.

– Nei til sentralisering

«Saken dreier seg ikke om å si nei til asylsøkere, men nei til å sentralisere så mange mennesker på en plass. Det er snakk om opp mot 90 asylanter fordelt på 39 rom. I Alta har vi asylsøkere i Hero sitt mottak, og per i dag er Alta mottakssenter et 100 prosent desentralisert mottak med plass til 187 beboere», het det i forslaget til kommunestyret i dag.

«Kommunestyret er ikke mot mindre enheter, men ønsker ikke slike store enheter i forhold til integreringsarbeid», legger flertallet til i sitt forslag.

Alta kommunes administrasjon var positiv til å gi en dispensasjon, ettersom de mener det ikke er noe i plansituasjonen som tilsier at man ikke skal kunne gi en dispensasjon.

Administrasjonen anbefalte derfor at en dispensasjon gis, og at det ble satt vilkår til uteareale, lekeplass og trafiksikkerhetstiltak for beboerne.Kommuneadministrasjonen ville også komme tilbake til tallet på beboere.

Nå gjenstår ankemulighet til Fylkesmannen for Hero og hotelleieren. Fylkesmannen har tidligere omgjort lignende saker, så saken er langt fra avgjort med dette.

Det har pågått en lang og opphetet debatt rundt det planlagte asylmottaket, siden planene ble kjent i august.

Også i kommunestyret ble det temperatur.

Foreslo utsettelse

Det ble tidlig fremmet et utsettelsesforslag fra Ap.

– Saken utsettes til informasjon som planutvalget ønsker foreligger, het det i forslaget.

Varaordfører Ronny Berg tok til sterkt motmæle mot dette.

– Det er ingen saklig grunn til det, mente Berg.

Forslaget om utsettelse fikk ni stemmer og falt.

Rut Olsen (Kp) sa hun har prøvd å sette seg inn i asylsøkernes situasjon.

– Flere asylsøkere har tatt kontakt med oss og sagt at de ikke ønsker å bo i et sentralt mottak. Ingen naboer har sagt de ønsker dette, så vi skal ta hensyn til befolkninga i Bossekop. Forskning viser også at det er til det beste for asylsøkerne å slippe å bo i et sentralt mottak.

Hun mente det ikke var noe positivt verken fra Finnsnes eller fra Narvik, der det er sentrale mottak.

Claus Jørstad fra Frp sa han husket hvordan det var på asylmottaket i Åslia fordi han gikk på skole i nærområdet.

– Jeg fant en rapport om vold, trusler og ustabile beboere ved asylmottak, men det har vært vanskelig å finne statistikk. Det er bedre med desentralisert, det er rett og slett best. Vi ønsker ikke å forverre situasjonen for våre asylsøkere, på den måten kan vi unngå uro. Så av hensyn til asylsøkerne skal vi fortsette med desentraliserte asylmottak, sa Jørstad.

Refset retorikk

Også flertallet i Ap og SV mente desentraliserte mottak var best. SVs Tommy Berg refset imidlertid retorikken til enkelte i saken.

– Retorikken har vært lavmål og bidratt til stigmatisering. Når man kaller det for ghetto og voldtekt, så har man trukket det brune kortet, sa Tommy Berg.

I et svar til dette mente Rut Olsen at det var flere som burde tenke seg om rundt hvordan de har opptrådt i debatten.

Eier av Nordlys hotell, Tor Arne Pettersen har ikke besvart Altapostens henvendelser.