Thorbjørn Jungård var Finnmarks Aps fremste kandidat til en post som fylkesråd før fylkestingsvalget i 2011. Men Jungård trakk sitt kandidatur etter valget, for å prioritere jobben som tillitsvalgt forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Så krevende er den jobben at Jungård nå ber om å få trekke seg helt ut av politikken.

– I det siste året har jeg fått flere arbeidsoppgaver i forbundet, noe som innebærer adskillig mer reising og derpå følgende forfall til møter i fylkespolitikken. Dette er meget utilfredsstillende for alle parter, og jeg har derfor kommet til at det ryddigeste er å søke fritak fra mine verv i fylkestinget og kontrollutvalget fra 1. januar 2015, skriver Jungård i en søknad til Finnmark fylkeskommune.

I den administrative behandlingen av saken skriver fylkesrådmann Øystein Ruud i sin innstilling til fylkestinget at «fritaksgrunn er primært at søkerens arbeidsforhold, dårlige helse, familiesituasjon eller andre tungtveiende velferdsgrunner gjør det urimelig byrdefullt å oppfylle de plikter vervet medfører».

Fylkesrådmannen vurderer at Jungårds stilling «er av en slik karakter at det fremstår som urimelig byrdefullt å fortsette som medlem av fylkestinget og kontrollutvalget».

Ruud innstiller derfor på fritak for Jungård. Saken behandles av fylkestinget 29. oktober.