Reineier Johan Mathis Mathisen «Junnan» Eira i reinbeitedistrikt 35 Fávrosorda, får ikke beholde den 10 år gamle gjeterhytta ved Mollesvupmi i Nordreisa kommune. Det ble trolig satt et foreløpig punktum for en mer enn 10 år lang prosess, da Indre Finnmark tingrett 2. oktober frifant staten for å ha fattet feil vedtak.

– Jeg har ikke fått lest dommen ennå, men jeg må vurdere å anke saken, dersom dette er mulig, sier Eira til Altaposten.

Søkte og bygdeStatskog krevde hytta fjernet. Saken ble ført for Indre Finnmark tingrett som ga Statskog medhold i at hytta skulle fjernes. Hålogaland lagmannsrett tillot ikke anken fremmet, men Eira ga seg ikke uten sverdslag, og stevnet Staten ved Landbruksdepartementet for retten for å få beholde hytta der den nå har stått siden 2004.

Av rettsdokumentene går det fram at uenighet mellom ulike reinbeitedistrikter var årsaken til at reindriftsforvaltningen ikke anbefalte søknaden om å bygge gjeterhytte. Eira søkte allerede i 2003 om å få bygge gjeterhytte. Da søknaden var ferdigbehandlet og Eira fikk avslag i 2005, hadde hytta som er på 16 kvadratmeter allerede stått ferdig siden våren 2004.

En seig kampI mai i 2005 krevde Statskog at hytte ble fjernet, men pålegget ble ikke etterkommet.

Statskog reiste 27. juli 2009 søksmål for Indre Finnmark tingrett med krav om fjerning av hytta. Det distriktet som i utgangspunktet skal ha vært i mot at Eira fikk bygge hytta, endret angivelig oppfatning og i 2010 søkte Eira på nytt om godkjenning av gjeterhytta. Da ga ikke det angjeldende beitedistriktet svar på høringen som ble sendt ut fra reindriftsforvaltningen. Områdestyret hadde nå anbefalt at hytta burde godkjennes, men reindriftssjefen konkluderte annerledes i 2012 og skrev dette:

«Reindriftssjefen har vurdert sakens dokumenter på nytt, og finner ingen nye opplysninger som skulle tilsi at saken bør realitetsbehandles på nytt. Avslag på søknad om godkjenning av gjeterhytte gitt i brev av 31.3.2005 opprettholdes. Søknad av 23.8.2010 avvises.»

Mange runderEtter dette har saken versert for retten ved flere anledninger, uten at Eira har fått medhold. Da saken nå sist var oppe etter at Eira stevnet staten, ble det fra hytteeierens side fremholdt at reindriftsloven gir utøvere i reindrifta rett til oppføring av gjeterhytter. Advokaten til Eira, Randulf Riderbo slo fast at:

«Det er ikke bestridt at gjeterhytten er nødvendig for Eiras utøvelse av reindrift.»

Han mente Eira dermed hadde et rettskrav på å få satt opp den aktuelle gjeterhytta der den ble satt opp, da denne hytta var nødvendig for ivaretakelse av hans plikter og oppgaver som aktiv reindriftsutøver i nettopp dette reinbeiteområdet, som han bruker inntil syv måneder i året, heter det i dommen.

Statens representant hevdet noe annet: «Staten bestrider at det hefter noen feil ved Reindriftssjefens vedtak av 21. februar 2012. Reindriftsutøvere med reindriftsmessige behov for gjeterhytte har ikke noe rettskrav på godkjennelse av omsøkt plassering.»

Retten frikjenner staten og legger statens saksomkostninger til reineieren med drøyt 64.000 kroner.