– Jeg synes det er flott at vi har vunnet fram og at vi nå kan konkurrere på like vilkår med andre, sier daglig leder Jens-Harald Jenssen i Eltele AS.

I mars klaget selskapet inn Kautokeino kommune, som nå er kjent skyldig av Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) i ulovlig direkte anskaffelse på 1,8 millioner kroner. Det dreier seg om innkjøp av datatjenester hos Atea i Alta. For det er kommunen ilagt bot på 128.000 kroner.

– Kautokeino kommune fikk varsel og hadde mulighet til å snu, men valgte å kjøpe tjenester hos Atea likevel. Dessverre så ikke Eltele noen annen mulighet enn å la KOFA ta saken. Eltele beklager at man måtte dra saken helt dit, men er glad for at det blir en løsning, sier advokat Andreas Hegg i advokatfirmaet Hegg & Co, som uttaler seg på vegne av sin klient, Eltele.

KOFA uttaler at dette er grovt uaktsomt av Kautokeino kommune.

– Kautokeino kommune har stått hardt på sitt hele veien. De har nektet å komme oss i møte, forteller Hegg.

Ved direkte anskaffelse utelukker man alle andre.

– Hva synes du om oppførselen til kommunen?

– På vegne av klienten skulle jeg ønske at vi ikke hadde vært nødt til å bringe saken inn for KOFA, men jeg er glad for avgjørelsen som er tatt. Det er positivt å se at regelverket fungerer, sier Hegg.

Rammeavtale på utstyr

Det var i juni 2011 at Vest-Finnmark regionråd på vegne av sine medlemskommuner utlyste anbud på innkjøp av datautstyr, for å etablere en felles rammeavtale. Atea vant anbudet, og de fleste kommunene har etter det inngått avtale med dem. På den måten har de sikret seg billigst mulig IKT-utstyr. Avtalen innbefatter ikke datatjenester, som drift og vedlikehold av servere.

– Men det Kautokeino kommune gjorde, var å la Atea også drifte og vedlikeholde serverparken sin. Det er en form for housingtjeneste, sier Andreas Hegg.

Eltele har flere ganger varslet Kautokeino kommune, og gitt dem mange muligheter til å rette opp.

Viktig sak for Eltele

Eltele AS leverer fiberlinjer, men har også et stort datasenter, og leverer datasentertjenester til flere store aktører. Grunnen til at denne saken ble en prinsippsak av stor viktighet for selskapet i Alta og Vadsø, er at man ved å åpne for å tolke avtalen slik Kautokeino kommune har gjort, ville ha ødelagt hele det kommunale markedet i Finnmark for Elteles salg av datatjenester.

– Det er flott at vi fikk en avgjørelse, selv om det er synd at vi ikke fikk til en løsning tidligere uten å måtte gå gjennom KOFA, fastslår Jenssen.

Kan gjelde flere

– Jeg utelukker heller ikke at andre kommuner kan ha inngått en avropsavtale med Atea, sier Hegg.

En liten avgjørelse i KOFA kan dermed teoretisk bety mellom 50 og 100 millioner kroner i ulovlige anskaffelser av flere kommuner.  Alle kommunene i Vest-Finnmark regionråd, samt åtte kommuner i Øst-Finnmark, kan være på tynn is i denne saken.

– Jeg forventer at Kautokeino kommune, og eventuelt andre kommuner som har foretatt en ulovlig direkte anskaffelse, umiddelbart sørger for å lyse ut tjenesten etter reglene om offentlig anskaffelser, sier Andreas Hegg.

– De kommuner som har signert en slik avtale bør straks terminere avtalepunktene som innebærer ulovlig direkteanskaffelse, og sørge for utlysning av tjenestene, sier advokaten.

For Eltele AS gir avgjørelsen grunn til stor jubel. Selskapet kan igjen få lov til å konkurrere på det kommunale markedet, når det gjelder levering av datatjenester.

– Jeg håper dette bidrar til at andre kommuner trekker lignende avtaler tilbake, sier Jens-Harald Jenssen.

– Vi tar avgjørelsen til etterretning. Kautokeino kommune har ikke tatt riktig beslutning i denne saken. Anbudet burde vært lyst ut i 2012, sier rådmann Mikkel Ailo Gaup i Kautokeino kommune.