Leder ved fylkeskommunens elevboliger i Alta, Bjørnar Bruer, er for tiden 100 prosent sykmeldt. Han har vært i en konflikt med rektor Inger Persen ved Alta videregående skole som har vedvart i flere år.

De øvrige ansatte er også svært misfornøyde med rektors opptreden.

Går i retten

I neste uke kommer første sak knyttet til konflikten mellom rektor og de ansatte for retten.

En ansatt som har arbeidet i tre år ved bedriften og mener han har krav på fast ansettelse, møter fylkeskommunen i retten.

– LOs advokat fører saken for oss. Vi mener helt klart at han har krav på fast ansettelse, sier hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Jan Birger Mikalsen.

Han forklarer at den ansatte har fått tilbud om økonomisk kompensasjon, men har avslått dette, og saken havner nå i retten.

Les også: Altamann må betale fylkeskommunen 111.000 kroner

– Vanskelig å forholde seg til

Konflikten har toppet seg med at de ansatte mener de ikke har godkjent turnusplan.

– Dette skulle vært på plass i august, sier Mikalsen.

Han tegner et bilde av at rektor ikke svarer på henvendelser, er enerådende og vanskelig å forholde seg til. Etter først å ha godkjent turnusplanen, gikk hun tilbake på denne i ettertid, ifølge Mikalsen.

– Det har vært møter hvor fylkeskommunen og fagforeningen har vært involvert. Her ble vi enige om en løsning, men få dager etterpå blir leder innkalt på teppet til rektor, hvor hun på nytt spyr ut eder og galle, det er ingen god måte å få til en løsning på, sier Mikalsen.

– Helt bak mål

Han fastholder at det er rektor Inger Persen sin lederstil som har gjort at konflikten har oppstått.

– Det har vært en rollekonflikt mellom leder og rektor, som har vært forsøkt løst, men rektor er ikke interessert i å få til en løsning. Måten denne saken er håndtert på er skadelig for alle, mener den tillitsvalgte.

Han lister opp flere punkter som han mener er lovbrudd gjort fra arbeidsgivers side.

– Flere ansatte har ikke arbeidskontrakt. Det skulle vært på plass 20. august, og leder er fratatt beredskapstelefonen. I tillegg har vi etterlyst opplæring, men får ikke engang svar, sier Mikalsen, som er klar på at rektor har lovet kursing både innenfor rus, ettersom flere ble tatt med narkotika, og opplæring etter en stygg voldsepisode.

– En person gikk og bevæpnet seg, og det ble skader etter voldsepisoden. I tillegg vet vi at folk er ruset, men har ikke opplæring til å avdekke dette. Etter den store narkosaken, hvor flere ble tatt for å ruse seg i elevboligene, lovet rektor å ta dette på alvor og sørge for kursing, men ingenting har skjedd i noen av sakene, sier han.

– Hva synes dere om rektors håndtering av konflikten?

– Den er helt bak mål. Samtidig ser det ut som det er null kommunikasjon internt i toppledelsen på skolen, og rektor går inn og overprøver HR-avdelingen på fylket. Det skjer brudd på arbeidsmiljøloven, og hun lar være å svare når dette påpekes, fastholder Mikalsen.

– Et diktatur

Han sier man har forsøkt å løse konflikten i ett år. NAV og flere jurister har vært inne i saken. Konflikten med lederen ved elevboligene har vedvart i 2-3 år.

– Hovedproblemet er rektors lederstil, de ansatte tas ikke med på råd. Det skal være diktatur. Rektor er kun interessert i skolen, og vil legge oss ned, sier Mikalsen.

Altaposten har forelagt uttalelsene fra den tillitsvalgte i sakens anledning, og stilt en rekke spørsmål til Inger Persen. Hun vil bare unntaksvis kommentere saken.

– Hvorfor er det ikke lovlig turnus på plass?

– Midlertidig lovlig turnus er på plass. Arbeid med ny turnus er i gang, og vil være på plass i løpet av kort tid, svarer rektor Inger Persen.

– Hvorfor er ikke arbeidskontrakter på plass?

– Arbeidskontrakter er utarbeidet fra arbeidsgiver for undertegning av ansatte.

– Har man forbigått en ansatt, som har arbeidet der i 3 år, i en ansettelsesprosess?

– Ingen kommentar, dette er en personalsak.

– Kjenner du deg igjen i bildet som tegnes av din lederstil?

– Ingen kommentar, dette er en personalsak.

– Stemmer det at du har overprøvd en enighet som er oppnådd hvor HR-avdelingen har vært involvert, og hvorfor har du i så fall gjort dette?

– Ingen kommentar, dette er en personalsak.

– Kjenner du deg igjen i bildet av at du kun skal være opptatt av skolen, og ikke bryr deg om elevboligene?

– Ingen kommentar, dette er en personalsak.

PERSONALSAK: Rektor Inger Persen ønsker ikke å kommentere den langvarige konflikten mellom henne og leder for elveboligene, Bjørnar Bruer. Konflikten har pågått i flere år. Foto: Torill Rye