Fire sløyekar med død smålaks sto lagret på Griegs kai i Kræken i Loppa i går. Ytterligere fire kar hadde lokk på.

Dødelighet i to enkeltmerder

– Ifølge vår fiskehelsetjeneste er smolten i to merder utsatt for en bakterie, Tenacibaculum sp. Dette har ført til dødelighet i de to enkeltmerdene, skriver regiondirektør for Grieg Seafood Finnmark AS, Roy-Tore Rikardsen i en mail til avisa,

Mattilsynet var ikke varslet om dødeligheten i anlegget i Loppa, før fungerende distriktssjef Robert Pedersen i dag selv ringte til Grieg .

– Vi skulle ha vært varslet om dette, men nå ble det nesten omvendt, at vi i Mattilsynet ringte Grieg for å få vite hva som har skjedd. Slik skal det ikke være, sier fungerende distriktssjef Robert Pedersen, til Altaposten.

Sykdom og død

Denne uka har Grieg Seafood Finnmark sine ansatte i Loppa kommune hatt en lite trivelig jobb med å ause opp død smolt fra et av selskapets anlegg.

De mange sløyekarene med død smolt som i går var plassert på kaia i Kræken i Øksfjorden talte sitt tydelige språk om sykdom og død i anlegget.

Uvanlig dødsårsak

Anne Berit Olsen som er veterinær og driver diagnostikk og forskning innen akvamedisin ved Veterinærinstituttet i Bergen finner dødsårsaken uvanlig.

Forskeren sier bakteriene Tenacibaculum spp. er bakterier som ofte finnes i forbindelse med sår hos laks.

Olsen sier hun ikke kan gå god for konklusjonen om at smolten er død som følge av denne bakterien alene, da det er uvanlig at Tenacibaculum opptrer på denne tiden av året. Ofte er det produksjons- og driftsrealterte forhold som fører til risiko for denne infeksjonen.

Bakterien finnes i sjømiljøet, gjerne på overflater, og er en risikofaktor ved produksjon av oppdrettsfisk.

– Det jeg finner uvanlig, er at denne bakterien blir påvist på denne tiden av året. Tenacibaculum under norske forhold, er et vinterproblem, men jeg kjenner ikke forholdene i Finnmark godt nok til å kunne si dette sikkert for denne landsdelen, sier forskeren fra Veterinærinstituttet.

Roy-Tore Rikardsen i Grieg har blitt forelagt flere spørsmål i sakens anledning, men har foreløpig ikke hatt mulighet til å besvare dem. Han har imidlertid varslet at han vil komme tilbake med svar.