Kystpartiets Rut Olsen er fortørnet etter at hun leste om Ove Simensen som vil sende hele saueflokken sin til slaktebenken, etter at han mistet nær 40 prosent av dyra sine fra sommerbeitet i Nuvsvåg.

– Jeg har drevet med sauer sjøl, så jeg vet hvor vondt det er når man finner jervdrept sau. Hvis Ove ønsker det, skal jeg gjøre alt som står i min makt for å få flytta han til et område der det ikke er rovdyr, sier hovedutvalgslederen for næring i Alta kommune. Hun har allerede engasjert administrasjonen for å finne en løsning for Simensen.

– Her er ingen tid å miste, fastslår Olsen.

Ikke bare å flytteSauebonden fra Aronnes savnet først 80 av 200 dyr, men han har siden Altaposten snakket med han på mandag, funnet igjen seks. Fortsatt mangler 74.

– Det er et enormt tap, sier Simensen på telefon fra Nuvsvåg, der han sist fredag var i full gang med å leite opp sauer. Han er glad for støtten fra Rut Olsen, men sier at det ikke er så enkelt som det høres ut å flytte en stor saueflokk fra et beite til et annet.

– De vil begynne å leite etter steder de kjenner igjen, og vil raskt gå ut av sitt beiteområde. Den flokken jeg har nå har jeg startet med i det små ute i Nuvsvåg. Det er der de er vokst opp og blitt vant til å være. Man har forsøkt å flytte dyr fra Raipas til Transfarelv i sin tid. Det som skjedde var at de begynte å gå hjem over fjellet.

– I tillegg har jeg investert i to hus og to fjøs ute i Nuvsvåg, så det er ikke bare å flytte.

Også Odd Eilert Persen (Frp) fra Komagfjord har engasjert seg via Facebook. Her inviterer han Ove Simensen til Bekkarfjord, der det ikke skal være noen rovdyr i sikte. Simensen takker og bukker for støtten.

– Det eneste som kan løse mitt problem er at SNO hadde tatt ut flere rovdyr fra beiteområdet mitt. Men det kommer nok ikke til å skje, mener han.

Gror nedRut Olsen har jobbet mye opp mot Finnmarkseiendommen (Fefo), for å få de til å avgi beiteområder.

– De må peke ut områder der sauebøndene kan være uten at de mister halve bufeet. Det er umulig å gjete alle sauene sine, mener Olsen, som mener dette ikke bare handler om matproduksjon, men også om vegetasjon og gjengroing.

– Hele Finnmark holder på å gro ned. Og til de miljøforkjemperne som bare ønsker flere og flere rovdyr vil jeg spørre: Er det ikke viktig at vi har andre blomster enn ugressplanten hundekjeks? Der man før kunne plukke blåklokke og smørblomst, er det nå hvitt i hvitt i hundekjeks.

Olsen er lite imponert over SNO, som hun mener svikter sauebøndene totalt.

– Jeg vil kontakte leder i rovviltnemda i Troms og Finnmark dersom ikke SNO følger opp områdene som er avsatt til beitedyr, tordner hun.

Null tro på SNOGeir Østreng hos Fylkesmannen i Finnmark bekreftet i Altaposten at det ikke skal være rovdyr i Nuvsvåg. Østreng sa også at han ville anmode SNO om å ta seg en tur til Nuvsvåg, for å sjekke om rovdyrbestanden har endret seg. Geir Gøran Uglebakken i SNO sa i samme sak at de sannsynligvis vil rykke ut med helikopter til våren.

– At SNO sier at de skal hit tror jeg dessverre ikke noe på. Det er det de har lovet oss lenge, sier Ove Simensen, som mener rovviltdebatten nærmest er tabu i Norge.

– Det er nesten ingen som tør å ta til orde for å felle flere rovdyr. Det er tabu å snakke om det. Jeg har aldri ment at vi ikke skal ha rovdyr i Norge, men man kan jo ikke ha rovdyr i de samme områdene som man har beitedyr. Skal vi ha matproduksjon eller skal vi ikke. Det er spørsmålet.