– De yngste har ikke vært eldre enn at de har kommet krabbende inn her, mens foreldrene har sittet på kafeen, forteller Kathrine Nilsen, butikkmedarbeider på Ringo.

Åpner varerDe ansatte på lekebutikken opplever barn alene på butikken som et stort problem. Én ting er at de yngste er for små til å gjøre seg forstått om noe skulle skje, en annen ting er at mange barn tar seg skikkelig til rette på butikken.

– At barn åpner leker, er noe som skjer ofte. Noen ganger ligger bare emballasjen igjen. Vi prøver å holde et øye med barn som tydeligvis er alene her, men jobben vår er faktisk ikke å være barnevakter. Vi har jo andre kunder som vi må vie oppmerksomheten mot, sier Nilsen.

I noen tilfeller må de ansatte ta barnet med seg og gå på jakt etter foreldrene. Når mamma eller pappa til slutt blir sporet opp, opplever de ansatte forskjellige reaksjoner.

– Noen beklager, mens andre blåser av det, forteller Nilsen.

Får skyllebøtterOgså dyrebutikken opplever å bli brukt som barnepasser mens foreldrene tar seg en runde i butikkene eller drikker kaffe på kafeen.

– Det er helt klart et problem for oss. Barna banker på glasset og forstyrrer dyrene, de plukker på varene og har også ødelagt både dyreleker og dyremat, forteller Sigrid Elisabeth Andreassen ved Buddy Alta Zoo.

Andreassen forteller at de som regel snakker til barna gjentatte ganger, men at de til slutt ikke har annet valg enn å vise ungene bort fra butikken.

– Da må vi bare satse på at foreldrene er i nærheten, for vi er som regel alene på jobb og kan ikke la butikken stå tom mens vi jakter på foreldrene, sier Andreassen.

Når foreldrene oppdager at barna faktisk er bortvist fra butikken, er det ikke alle som tar det like pent.

– Vi har opplevd å bli kjeftet huden full fordi vi har bedt barna om å gå, forteller Andreassen.

De aller fleste barna som er innom butikkene på senteret, oppfører seg bra. Og de minste går naturligvis ikke inn for å ødelegge varer eller skremme dyrene ved å hamre på glasset. Likevel er det ofte de minste barna som byr på størst utfordring for de ansatte på dyrebutikken.

– De minste er så små at de ikke skjønner at de gjør noe galt og de skjønner ikke når vi gir beskjed. Resultatet er ofte gråtende barn, som vi må trøste. Men de fleste barna oppfører seg altså bra. Noen ganger spør foreldrene om de kan la barna være igjen på butikken mens de handler, og da sier vi det er greit så lenge barna oppfører seg, forteller Andreassen.

– Et sikkerhetsspørsmålAt barn uten oppsyn fra foreldrene kan finne på å ødelegge varer er én ting. Men hva skjer om det skulle oppstå noe alvorlig?

– Dette er jo faktisk et sikkerhetsspørsmål. Om brannalarmen skulle gå, blir det vårt ansvar å få disse barna i sikkerhet, sier Amfis driftsleder Ove Thomassen som flere ganger har fått melding om barn alene på senterets lekerom.

– Foreldrene sender barna på lekerommet, mens de selv tar handlerunden sin. Vi har opplevd små, gråtende barn, som rett og slett er redde fordi de ikke finner mamma eller pappa. Det ender med at vi må rope foreldrene opp over høyttaleranlegget og det er opplevelser som setter spor i et barnesinn, mener Thomassen, som har en klar oppfordring til foreldrene.

– Vær sammen med barna deres og sørg for at de føler seg trygg på senteret.

MANGE FRISTELSER: Ringo er et yndet sted for barna og for noen blir fristelsene for store når de er alene i butikken. Kathrine Nilsen, til høyre, og Line Sønvisen opplever at bare emballasjen ligger igjen etter at barn har åpnet varer. Foto: Ane Bjarke