Tenåringsjentene er en del av det nye juniorkurset til Spenst Alta, hvor ungdom mellom 13 og 16 år får lov å trene i studioet under særskilte vilkår.

– Vi har egentlig aldri skjønt hvorfor ikke vi også skulle få trene her før, sier Karoline og Viktoria, mens de gjør sege klar for en av ukas seks styrkeøkter.

Gir energi

Siden de begynte på Spenst i vår har de trent målrettet og iherdig. Hver dag etter skolen, pluss en lengre økt på lørdag, er ikke uvanlig. Etter oppvarming på tredemølle, er det klart for å bryte løs på de glinsende vektene, som ligger linet på rekke og rad foran speilene.

– Det er så artig å trene. Vi får energi og blir i kjempegodt humør. Også merker vi det på figuren. At vi blir strammere og får mer muskler, sier ungdomsskoleelevene, som innrømmer at en fin kropp er et viktig mål med treninga. De merker kroppspresset i samfunnet, som de mener rammer både jentene og guttene.

– Det er veldig dumt. Alle burde fått være slik de er, mener de.

Professor i idrettssosiologi ved NTNU i Trondheim, altaværingen Jorid Hovden, har forsket på kjønnet idrett og bekrefter at ungjentene har overtatt treningsstudioene. Ikke minst styrketreningssalene.

– Muscle is the new skinny, fastslår Hovden, som jobbet ved UiT (tidligere Høgskolen i Finnmark) i 25 år, før hun skiftet arena til NTNU.

Tvangstrøye

Hun synes det er bra at treningsstudioene fanger opp ungdom, bare det skjer med vett og balanse.

– Akkurat i denne alderen er det mange, særlig jenter, som faller fra den organiserte idretten. At de begynner å trene i treningsstudioene er bra, så lenge det skjer på en måte som er tilpasset deres alder, sier Hovden, som frykter at unge jenter skal bli hekta på trening og kosthold i en slik grad at det blir usunt.

– Hvis det blir slik at de bare skal spise fisk og brokkoli, og trene så ofte at det blir vanskelig å ha et vanlig hverdagsliv, da er det fare på ferde, mener professoren, som synes det er viktig at treningssentrene ikke fokuserer for mye på kosthold og lavkarbomat overfor den helt unge kundegruppen.

– For mange blir proteinrik mat og trening en ny tvangstrøye. Det er bare å se på de utallige treningsbloggene som florerer på nettet.

Slitsomt tyranni

Karoline og Viktoria bekrefter at de er blitt mer opptatt av sunn mat etter at de begynte å trene.

– Vi spør foreldrene våre om de ikke kan lage sunn mat, som fisk og kylling og masse grønnsaker, men vi er ikke blitt helt fanatiske.

– Så dere kan spise smågodt fortsatt?

– Ja! På lørdagene bruker vi å gå på kafe og kose oss. Og smågodt unner vi oss i helgene. Forskjellen er at vi ikke lenger spiser så mye usunt i uka. Da er det jo også mye deiligere å kose seg når helga kommer, mener jentene.

Jorid Hovden konstaterer at enkelte ungdommer bruker kroppen som et instrument for rendyrkede muskler.

– I dag skal du ikke være tynn, men ha muskler. Definerte muskler. Om du som jente ikke skal ha sixpack, skal du iallefall ikke ha magefett, men en stram og muskuløs mage. Du skal ha muskler, men heller ikke for mye muskler. For du skal fortsatt være feminin.

Les mer om saken i Altapostens papirutgave fredag.