Lørdag legger nominasjonskomitéen fram hvem de ønsker som Aps fremste fylkespolitikere.

Samtidig vil listeforslaget fortelle hvordan bråket rundt prioriteringslista for kompenserende midler har påvirket nominiasjonsprosessen til Finnmark Ap. Alle signaler tilsier at Grethe Ernø Johansen, som har hatt det politiske ansvaret for prioriteringene fra Finnmark, ikke vil bli å finne i toppen av lista.

Leder i nominasjonskomitéen, Leif Astor Bakken, fra Sør-Varanger er litt nølende når han skal svare på om den omtalte saken har fått konsekvenser for listesammensetningen.

– Svaret er nei. Saken har ikke fått direkte konsekvens, men samtidig er vi i komitéen inneforstått med at det vil bli debatt og sikkert også kritikk for at noen geografiske områder ikke er representert slik mange vil mene er naturlig. Lista er en vanskelig kabal hvor vi gjerne skulle sett at vi hadde hatt plasser nok til å gi alle god representasjon.

Bakken inn som fylkesråd?

Alta har spilt inn fire navn til nominasjonskomitéen, to kvinner og to menn. Realistisk kan ikke Alta få mer enn en topplass, som ved en eventuell valgseier kan bli til heltidspolitiker. Mye tyder på at den kampen står mellom dagens fylkesvaraordfører Bente Haug og tidligere Alta-ordfører Geir Ove Bakken.

Skal Bakken kunne få en topplass blir det ikke som fylkesvaraordfører. Kandidaturet til Runar Sjåstad som fylkesordfører er svært solid, og fylkesvaraordføreren må derfor være en kvinne.

Hammerfest ute?

Dersom forhåndstipset om at Grethe Ernø Johansen ikke vil være å finne på en topplass, er det store spørsmålet om hvem Hammerfest i så fall vil satse på.

Så langt har Hammerfest ikke frontet noen ny kandidat. En av spekulasjonene er om Alf E. Jakobsen fratrådte som leder av nominasjonskomitéen for å kunne være listekandidat. I så fall vil Hammerfest-ordføreren være en naturlig kandidat i den posisjonen han selv måtte ønske, hevdes det fra kilder i partiet.